TUZLARIJE - BILTEN TK

11.10.2017.
Premijer Zeničko – dobojskog kantona posjetio Tuzlanski kanton

Tuzlarije


Izmjene zakona o porezu na dohodak, raspodjeli javnih prihoda te Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH, bile su glavne teme današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog i Zeničko – dobojskog kantona Bege Gutića i Miralema Galijaševića.

Kako je rečeno, oba kantona imaju veoma slične interese ali i izazove, te je neophodno sinhronizovati aktivnosti i zajednički djelovati, kako bi se prevazišli izazovi i ostvarili interesi.

- Ova dva kantona su provedbom ovih zakona veoma oštećeni i prema tome, nalaze se u podređenom položaju u odnosu na druge kada su u pitanju mogućnosti za brži razvoj. Mi moramo gajiti politiku ravnomjernog razvoja svih regija u Bosni i Hercegovini, tako da dva kantona koji su nosioci razvoja, proizvodnje novih vrijednosti, zbog niskih primanja radnika u proizvodnom sektoru i dominantnih niskoakumulativnih grana privrede ne bi smjeli biti zakinuti, rekao je premijer Galijašević.

Tuzlarije


Premijer Galijašević je ovom prilikom čestitao premijeru Gutiću i Vladi Tuzlanskog kantona na dosadašnjim rezultatima koji, kako kaže, „mogu biti uzor svima kako se nosi sa izazovima. Mnogo puta mi u Zenici kažemo kako to Tuzla radi….

Također, delegacija ZE-DO kantona je iskazala interes za modele podrške privrednim subjektima koji se realiziraju na području našeg kantona, a prije svega za raspolaganje sredstvima od privatizacije (sredstva sa Escrow računa).

Premijer Gutić je istaknuo da je Vladi Tuzlanskog kantona zadovoljstvo što može biti od pomoći i prenijeti određena pozitivna iskustva.

- Svjesni smo da samostalno ne možemo ništa promijeniti, a izmjene ovih zakonskih rješenja, na ovaj način kako mi to predlažemo i kako to struka kaže, doprinijet će ravnomjernom razvoju države. Takve izmjene bi osnažile, odnosno dovele u ravnopravan položaj sa ostalima, dvije privredno najpotentnije regije tuzlansku i zeničku, zaključio je premijer Gutić.

Premijeri su se na kraju sastanka složili da ova dva kantona dijele veoma slične poglede, vizije i interese, te da bi stoga bilo uputno ovakve sastanke češće održavati.

Tuzlarije


Osim premijera današnjem sastanku prisustvovali su i kantonalni ministri finansija Andrej Kajić i Jakub Suljkanović, te sekretar Ministarstva finansija TK Merima Hajdarević.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK