TUZLARIJE - BILTEN TK

18.10.2017.
Ambasador Islamske Republike Iran posjetio premijera TK:
Nadgraditi postojeću saradnju sa Iranom

Tuzlarije


U okviru posjete Tuzlanskom kantonu ambasador Islamske Republike Iran u BiH Mahmoud Heidari posjetio je danas premijera Tuzlanskog kantona Bego Gutića.

Susret je bio prilika da se razgovara o bilateralnim odnosima dvije prijateljske zemlje, te mogućnostima jačanja postojeće i uspostavi novih oblika saradnje.

Tuzlarije


Premijer Gutić se ambasadoru zahvalio za podršku i prijateljstvo koje je Iran pokazivao prema Bosni i Hercegovini tokom rata 1992 – ´95.godina, te delegaciju Irana upoznao sa aktualnim prilikama i trendovima privrednog i društvenog razvoja u Tuzlanskom kantonu. Premijer je istaknuo da se radi o centru elektro – energetskog sektora Bosne i Hercegovine, privredno najpotentnijem kantonu i regiji sa najvećim brojem radnika zaposlenim u proizvodnji.

- Međunarodni aerodrom Tuzla je danas jedna od okosnica razvoja našeg kantona i njegov potencijal može biti realna osnova za unaprjeđenje dosadašnje saradnje, jačanje postojećih odnosa i uspostavljanja novih veza kako na privrednom, tako i na planovima kulturne saradnje, rekao je premijer Gutić i dodao da su i rezultati skorašnje posjete privredne delegacije Tuzlanskog kantona Islamskoj Republici Iran postavili dobar osnov za unaprjeđenje postojeće privredne saradnje Tuzlanskog kantona i Irana.

Tuzlarije


Iran ima puno toga za ponuditi ali isto tako ima i puno toga što Iran može dobiti iz Tuzlanskog kantona, istaknuto je tokom sastanka.

- Neke od regija u Iranu imaju velik stepen kompatibilnosti sa privrednim profilom Tuzlanskog kantona, tako da bi uspostavljanje prijateljskih odnosa i eventualno potpisivanje protokola o saradnji između Tuzlanskog kantona i neke od ovih regija bio podstrek razvoju postojećih i uspostavi novih poslovnih i kulturnih veza, rekao je ambasador Heidari, ističući da će u narednom periodu iranska ambasada i na području Tuzle realizirati nekoliko kulturnih manifestacije, a s prvenstvenim ciljem kvalitetnije promocije kulturnih, turističkih i privrednih potencijala i prilika za buduću saradnju.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK