TUZLARIJE - BILTEN TK

17.01.2008.
Pojačana kontrola cijena i marži na cijelom prostoru Tuzlanskog kantona


Zbog nagovještaja nekontrolisanog povećanja cijena i marži prehrambenih artikala na području Tuzlanskog kantona, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove poduzela je aktivnosti u smislu pojačane kontrole cijena i marži na cijelom prostoru Tuzlanskog kantona.

Kontrola se vrši kod svih pravnih i fizičkih lica koja se bave prometom osnovnih životnih namirnica za koje su Vlada Federacije BiH i Vlada Tuzlanskog kantona propisale najveće dozvoljene marže koje će se primjenjivati kod formiranja cijena ulja, hljeba, mlijeka i mesa, kao i obaveza dostavljanja obrazaca o promjeni cijena (OPC) i o promjeni marže (OPM) Federalnom Ministarstvu trgovine za promjenu marži i cijena ulja i Kantonalnom Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja za promjenu marži i cijena za hljeb, mlijeko i meso.
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona će do 31.03.2008. godine provesti pojačanu kontrolu na suzbijanju nelegalnog povećanja cijena sa svim raspoloživim ljudskim i materijalnim resursima, a po potrebi pojačana kontrola će se produžiti i pretvoriti i kontinuiranu aktivnost do zaustavljanja nezakonitog povećanja cijena i marži.

Sugerišemo i upozoravamo sve one koji su na nezakonit način povećali cijene osnovnih životnih namirnica da iste vrate u zakonske okvire, jer u suprotnom bit ćemo prisiljeni da prema prekršiocima idem sa represivnim mjerama koje predviđa važeća zakonska regulativa.
U pojačanoj kontroli će učestvovati minimalno 40 inspektora Kantanalne uprave za inspekcijske poslove TK koji će imati zadatak da u što kraćem roku urede ovu oblast i dovedu je u sređeno i zakonom predviđeno stanje.
Nakon ovog obavještenja koje se smatra preventivnim i edukativnim činom, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK će na terenu djelovati isključivo represivno.


Navodi se u saopštenju za javnost Kantonalne uprave za inspekcije

Besim Duraković v.r., direktor


Priredio(la): S.M.