TUZLARIJE - BILTEN TK

17.09.2008.
Vlada Tuzlanskog kantona
Prijem za VD direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirzeta Hadžić-Suljkić susreli su se danas sa vršiocem dužnosti direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Nihadom Fejzićem.



Gospodin Fejzić je istakao da je ova Agencija formirana u skladu sa okvirnim Zakonom o visokom obrazovanju i njen osnovni cilj je uređenje stanja u oblasti visokog obrazovanja i uspostavljanje jedinstvenih standarda u ovoj oblasti.

„Trenutno vodimo intenzivne aktivnosti kako bi ova Agencija zaživjela u punom kapacitetu. Očekujemo vrlo brzo da Vijeće ministara BiH usvoji Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Agencije i da imenuje Upravni odbor i dva potpredsjednika. U pripremi je i Operativni plan rada za 2009. godinu. Posjetom univerzitetima i univerzitetskim centrima želimo uspostaviti kontakte sa svim institucijama i pojedincima koji učestvuju u razvoju visokog obrazovanja te čuti sugestije koje mogu doprinijeti uspješnom radu Agencije“ istakao je gospodin Fejzić.

Premijer Mujić je istakao zadovoljstvo što je formirana ova Agencija.

„Tuzlanski kanton i Univerzitet u Tuzli učinili su niz značajnih koraka u ovoj oblasti i naš je cilj da što prije usvojimo visoke evropske standarde u visokom obrazovanju, odnosno da naš Univerzitet bude ravnopravnim članom evropskog akademskog prostora.
Kvalitetna rješenja na nivou države za niz problema koji prate visoko obrazovanje svima će olakšati taj put i zbog toga mnogo očekujemo od ove Agencije“ istakao je premijer Mujić.

Ministrica Hadžić-Suljkić je upoznala gospodina Fejzića da je Tuzlanski kanton prvi koji je usvojio Zakon o visokom obrazovanju, usklađen sa okvirnim državnim Zakonom kao i da imamo integrisani Univerzitet što je velika prednost kada je riječ o procesu reforme visokog obrazovanja.

„Vrlo je značajno da imamo i Rektorsku konferenciju, te Koordinaciju ministara obrazovanja. Od Agencije očekujemo pomoć u utvrđivanju modela jedinstvenog Pravilnika o stručnim zvanjima i diplomama, koji bi bio jedinstven za cijelu BiH, kako bismo i na nivou kantona mogli usvojiti ovaj Pravilnik koji je neophodan s obzirom na zaživljavanje bolonjskog procesa“.

Gospodin Fejzić je izrazio uvjerenje da će i drugi univerziteti odnosno druga područja u BiH prepoznati značaj ove Agencije i pružiti joj podršku, kako bi se zajedničkim radom kvalitetno uredila oblast visokog obrazovanja u BiH.


Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): V.K.