TUZLARIJE - BILTEN TK

15.09.2008.
Saopštenje Vlade Tuzlanskog kantona


U cilju objektivnog informisanja javnosti, a zbog sve češćeg objavljivanja nepotpunih informacija u vezi sa raspodjelom sredstava sa pozicije „Intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima“ u Budžetu Tuzlanskog kantona, Vlada Tuzlanskog kantona saopćava:


„ Vlada Tuzlanskog kantona je 28.8.2008. godine dala saglasnost na Odluku Ministarstva industrije, energetike i rudarstva o dodjeli 25 grantova privrednim društvima u ukupnom iznosu od 2, 2 miliona konvertibilnih maraka.
Ova sredstva planirana su u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2008. godinu koji je Skupština TK usvojila 27.12.2007. godine odnosno rebalansiranom Budžetu koji je Skupština usvojila u julu 2008. godine.

U skladu sa Zakonom o izvršenju Budžeta Vlada Tuzlanskog kantona dala je resornom Ministarstvu saglasnost na Program raspodjele i Odluku o utvrđivanju kriterija za raspodjelu ovih sredstava u martu 2008. godine.
Resorno Ministarstvo je 9.6 2008. godine objavilo Javni poziv koji je bio otvoren 30 dana.
Sve informacije o tome bile su dostupne javnosti i mogu se pronaći na zvaničnoj web stranici Vlade Tuzlanskog kantona www.vladatk.ba

Pravo učešća na Javnom pozivu imala su privredna društva iz oblasti rudarstva, hemijske, metaloprerađivačke i elektroindustrije, industrije gume i plastike, obuće i tekstila, građevinarstva i grafičke industrije sa sjedištem na području Tuzlanskog kantona, uz uslov da:
· posjeduju investicioni program sa svim potrebnim elementima i fazama realizacije programa,
· da su po strukturi kapitala sa najmanje 51% privatnog kapitala,
· da je privredno društvo izmirilo ili ugovorom reprogramiralo obaveze prema poreznoj upravi, PDV i fondovima (PIO/MIO, Zavodu zdravstvenog osiguranja sa 31.12.2007.),
· da će za realizaciju programa privredna društva obezbijediti minimalno sredstva u visini sredstava na koja apliciraju,
· da će investicioni program za koji se aplicira realizovati u roku od šest mjeseci od dana potpisivanja Ugovora,
· ako su u ranijem periodu koristili pozajmice od Vlade Tuzlanskog kantona ili imali dugovanja po drugom osnovu, da su iste vratili ili na drugi način regulisali, da nisu bili korisnici ovih sredstava po javnom pozivu iz predhodne godine,
· da privredna društva imaju pet ili više zaposlenika na neodređeno vrijeme,
· da će po apliciranom investicionom programu zaposliti najmanje pet novih zaposlenika na neodređeno vrijeme.




Kriteriji za raspodjelu sredstava bili su:

· broj zaposlenika na neodređeno vrijeme u privrednom društvu u periodu trajanja javnog poziva
· broj novouposlenih zaposlenika na neodređeno vrijeme po investicionom Programu za koji se traže sredstva
· visina investicionog ulaganja po programu,
· neto izvozni rezultati (izvoz-uvoz) u 2007. godini.

Na Javni poziv se prijavilo 56 privrednih društava. Komisija koja je analizirala prijave i vrednovala prijavljene programe, u skladu sa usvojenim Kriterijima, utvrdila je da 25 prijava ispunjava sve uslove i kriterije.
Svi privredni subjekti kojima su odobrena sredstva potpisali su sa resornim Ministarstvom ugovore kojima su regulisana međusobna prava i obaveze.
Jedan od ključnih elemenata tog ugovora jeste bankovna garancija sa rokom važenja do 31.12.2009. godine.
Ugovorom je predviđeno da, ukoliko Primalac ne ispoštuje sve obaveze koje podrazumijeva dodjela sredstava iz Budžeta, s akcentom na novo upošljavanje, Davalac sredstava će aktivirati bankovnu garanciju odnosno sredstva vratiti u Budžet Tuzlanskog kantona.

Niti jedno privredno društvo koje u potpunosti nije ispunilo navedene uslove i kriterije nije dobilo sredstva iz Budžeta Tuzlanskog kantona.
Bilo kakva sumnja može se otkloniti u svakom trenutku uvidom u dokumentaciju koja se nalazi u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva, a u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama.

Investicionim programima koji su sa 2, 2 miliona KM podržani iz Budžeta Tuzlanskog kantona bit će otvoreno novih 477 radnih mjesta, povećat će se izvoz te priliv sredstava u Budžet Tuzlanskog kantona po osnovu poreza i doprinosa.
Preduzeća su se obavezala da će u ove programe ukupno investirati i 7 780 000, 00 KM vlastitih sredstava.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): V.K.