TUZLARIJE - BILTEN TK

14.11.2017.
Vlada TK otvorila socijalni dijalog sa sindikatima obrazovanja, pravosuđa i uprave

Tuzlarije


Današnjim sastankom i razgovorom o stanju u Budžetu Tuzlanskog kantona, nacrtu Budžeta za 2018. godinu koji je u javnoj raspravi, pripremama za potpisivanje novih granskih kolektivnih ugovora za 2018. godinu, te mogućnostima usklađivanja osnovice za obračun plaća u skladu sa granskim kolektivnim ugovorima Vlada Tuzlanskog kantona je, na inicijativu predstavnika sindikata zaposlenih u oblastima osnovnog i srednjeg obrazovanja, pravosuđa i uprave, započela socijalni dijalog.

Predstavnici sindikata predvođeni predsjednikom Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata TK Fahrudinom Šahovićem su se ovom prilikom zahvalili Vladi na održavanju zavidnih partnerskih odnosa u dosadašnjem periodu, međusobnom razumijevanju i uvažavanju, te istaknuli da se ovaj dijalog nastavlja u pozitivnom tonu upravo ondje gdje se stalo nakon potpisivanja kolektivnih ugovora za tekuću godinu.

Tuzlarije


Predstavnici sindikata su izrazili svoje zadovoljstvo činjenicom da je već u nacrtu Budžeta TK za 2018. godinu predviđeno ispunjavanje svih trenutnim kolektivnim ugovorom ugovorenih radničkih prava.

- Iako to nije prikazano u trenutnom nacrtu Budžeta, Vlada je, u skladu sa ranijim najavama, planirala usklađivanje osnovice za obračun plaća zaposlenicima u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave. Mi smo te potrebe, nivelacije mjesečnih primanja, bili svjesni i u ranijim godinama, ali nam stanje u kantonalnom budžetu nije dozvoljavalo tu aktivnost, rekao je premijer Gutić i zahvalio se sindikatima za iskazano razumijevanje za ukupnu socijalnu situaciju u Kantonu.

Tuzlarije


Također, članovi Vlade su pozvali predstavnike sindikata da se aktivnije uključe u procese donošenja federalnih zakona o porezu na dohodak i doprinosima, koji se značajno tiču radničkih prava, ali i položaja Tuzlanskog kantona u odnosu na druge regije u FBiH.

Osim premijera Gutića, današnjem sastanku su, u ime Vlade prisustvovali, ministrica pravosuđa i uprave, Ivana Kulić, ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović, ministar rada, socijalne politike i povratka Zoran Jovanović i ministar finansija Jakub Suljkanović, dok su osim predsjednika Šahovića, u ime sindikata današnjem sastanku prisustvovali predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture TK Admir Terzić, predsjednik Sindikata organa uprave i pravosuđa TK Amir Sejdinović, predsjednik sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Sumedin Kulović i predsjednik Sindikalne organizacije sudova i tužilaštva TK Hasan Tokić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK