TUZLARIJE - BILTEN TK

17.11.2017.
Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona
Sredstva za 25 novosonovanih obrta

Tuzlarije


Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona potpisalo je danas ugovore sa 25 novoosnovanih obrta. Riječ je o korisnicima grant sredstava za nabavku opreme i alata iz programa „Podrška razvoju Kantona za 2017. godinu“.

U okviru obilježavanja globalne sedmice poduzetništva na području Tuzlanskog kantona, Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona je, na osnovu Konačne rang liste korisnika sredstava sa pozicije „Podrška razvoju kantona" za 2017. godinu, odobrilo sredstva za 25 predstavnika malih i srednjih preduzeća i obrta sa područja Tuzlanskog kantona.

Kantonalni ministar razvoja i poduzetništva Osman Puškar ovom je prilikom kazao da će ukupno biti dodijeljeno 30 hiljada KM pomoći za kupovinu alata i potrebne opreme te istaknuo kako je to samo dio onoga što je u ovoj godini Vlada TK omogućila za razvoj poduzetničkog sektora.

Tuzlarije


„Samo u ovoj godini Vlada Tuzlanskog kantona je direktno kroz grant programe ili indirektno, osiguravanjem povoljnih kreditnih linija za pomoć privredi, u poduzetnički sektor ubrizgala blizu 30 miliona KM“, rekao je ministar Puškar.

U kantonalnom Ministarstvu razvoja i poduzetništva ističu da je u ovoj godini novoosnovano 714 malih biznisa. Među njima su i obrtnici koji su se prijavili za nepovratnu finansijsku pomoć u iznosu do 1500 KM za nabavku alata i opreme. Na javni poziv za dodjelu nepovratnih sredstava po programu ”Subvencija novoosnovanim malim i srednjim preduzećima i obrtnicima za nabavku opreme i alata, sa pozicije ”Podrška razvoju kantona” javio se 31 kandidat od kojih je 25 zadovoljilo kriterije. Prema najavama ministra Puškara, u idućoj godini za ove namjene trebalo bi biti izdvojeno više novca, što je ulog u nova radna mjesta i razvoj kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK