TUZLARIJE - BILTEN TK

14.09.2008.
Ostale odluke Vlade TK donesene na 59. redovnoj sjednici


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku kojom je Fondaciji „Istina, pravda, pomirenje“ iz Tekuće rezerve odobreno 30 000 KM kao pomoć u realizaciji programa ove Fondacije u 2008. godini.
Sa pozicije „Manifestacije“ Savezu boraca patriotske lige Tuzlanskog kantona odobreno je 2 000 KM za sufinansiranje obilježavanja 16. godišnjice formiranja II Korpusa Armije RBiH. Sredstva su odobrena u skladu sa ranije usvojenim Programom utroška sredstava.
U skladu sa ovim programom Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona odobreno je 10 000 KM za sufinansiranje „Dana BKC-a 2008.“
Na zahtjev kantonalnih saveza boračkih udruženja Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za odobravanje finansijskih sredstava za pomoć u rješavanju stambenih potreba braniteljima i članovima njihove porodice na području Tuzlanskog kantona.

Izmijenjen je član 41 ove Uredbe na način da sada predviđa da se u slučajevima u kojima su odobrena bespovratna sredstava uplata sredstava na žiro-račun kupca stana odobrava na osnovu Ugovora o kupoprodaji, ovjerenog kod notara, dok je to ranije bilo na račun prodavca.
Vlada je usvojila i pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i postupku korištenja sredstava ostvarenih po Zakonu o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Cilj izmjena je jednak tretman branitelja i članova njihovih porodica, u skladu sa ovom Uredbom.

Na zahtjev Ministarstva za boračka pitanja Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela odluku o otpisu zatezne kamate firmi „Multan“ d.o.o. Sapna, vlasništvo Fadila Mahmutovića.
Riječ je o demobilisanom borcu Armije BiH koji je korisnik kredita Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, od 35 000 KM.

U cilju sklapanja Protokola sa Bankom, prema kojem će dužnik u 60 rata vratiti preostali dug od 15 000 KM Vlada Tuzlanskog kantona donijela je odluku o otpisu zatezne kamate od 5 000 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o raspisivanju javnog oglasa i utvrđivanju teksta Javnog oglasa za nominovanje tri kandidata za upražnjene pozicije članova, odnosno predsjednika Nadzornog odbora Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost „Spreča“ DD Tuzla, ispred državnog kapitala.

Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlada Kantona dala je saglanost za raspisivanje Javnog oglasa za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta u Poljoprivrednom zavodu Tuzla, stručnog savjetnika za poljoprivredu i agroekonomiku i višeg referenta-tehničkog sekretara.

Ministarstvu finansija data je saglasnost za prijem dva pripravnika-diplomirana ekonomista, a Ministarstvu unutrašnjih poslova data je saglasnost na Ugovore o djelu za angažovanje prevodilaca po hitnom postupku.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.