TUZLARIJE - BILTEN TK

04.12.2017.
Vlada TK
Saradnja vladinog i nevladinog sektora u oblasti poljoprivrede


Na današnjem sastanku sa predstavnicima udruženja Bosper i preduzeća „Plant“ d.o.o. iz Tuzle premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je uputio poziv da, kao vodeći akteri iz nevladinog sektora iz oblasti poljoprivrede, uzmu aktivno učešće u kreiranju programa poticaja poljoprivredne proizvodnje za 2018. godinu.

Tuzlarije

Kao je danas rečeno, zvanični podaci pokazuju da je za podršku poljoprivrednoj proizvodnji u Federaciji Bosne i Hercegovine do sada uloženo preko milijardu KM, a nažalost rezultati ne pokazuju da se bitno smanjio uvoz ijedne od poljoprivrednih kultura. S druge strane Bosper je, u svom dosadašnjem djelovanju, sa skromnim sredstvima, kroz poljoprivredne programe i programe malog biznisa u cilju poboljšanja životnih uslova, i smanjenje siromaštva u ruralnim područjima, ostvario zavidne rezultate.
„Smatram da smo ovdje i Vlada i Bosper na istom zadatku. Poljoprivreda je važan resurs koji nije dovoljno iskorišten, te imajući u vidu dosadašnje rezultate Bospera, njihovo iskustvo i viziju, voljni smo napraviti određenu saradnju“ rekao je premijer Gutić ističući da je Vlada u proteklom periodu povećala iznos sredstava za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji sa 3, 1 milion KM, koliko je ta pozicija iznosila 2015. godine, na blizu 4 miliona KM, koliko se planira u Budžetu za 2018.
„Osim povećanja predviđenih sredstava, Vlada je izmirila sve svoje obaveze po osnovu poticaja u poljoprivredi za 2016. godinu, a izmirenje obaveza iz 2017. očekujemo da bude okončano početkom 2018. godine. Na taj način ćemo dodatno dati poticaj poljoprivrednicima za proljetnu sjetvu“, rekao je premijer Gutić.
„Uzimajući u obzir sve ono što su Bosper i Plant, kao Bosperovo preduzeće, do sada uradili i rezultate koji su iza nas, smatramo da aktivnijim odnosom možemo pomoći Vladi na kreiranju još povoljnijeg ambijenta za razvoj tržišno orijentirane poljoprivredne proizvodnje i unaprjeđenju ruralnog poduzetništva“ rekao je ovom prilikom predsjednik Skupštine Bospera Safet Husanović.
Osim premijera današnjem sastanku u ime Vlade su prisustvovali ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Abdulah Zukić i šef Odsjeka za poljoprivredu i prehrambenu industriju u Ministarstvu Samid Šarac, do su, osim predsjednika Husanovića sastanku prisustvovali direktorica Bospera Dinka Huremović i direktor Plant d.o.o. Adnan Hodžić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK