TUZLARIJE - BILTEN TK

20.12.2017.
Danas dogovor oko preostalih 3% odgovora iz Upitnika Europske komisije

TuzlarijeRješavanje spornih pitanja, koje je dostavila Komisija za europske integracije, jedna je od tema današnje, treće po redu sjednice Kolegija za europske integracije, a kojoj će, u ime Tuzlanskog kantona prisustvovati premijer Kantona Bego Gutić.

Podsjećamo, Kolegija za europske integracije BiH je najviše pozicionirano tijelo u mehanizmu koordinacije procesa evropskih integracija BiH.

Prema riječima predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića "dogovoreno je praktično, 97 posto odgovora na pitanja iz Upitnika Europske komisije, te je ostalo oko tri posto odgovora za koje očekuje da će u cijelosti ili barem u najvećem dijelu biti usuglašeni tokom današnjeg kolegija".

Na dnevnom redu sjednice su, kao sporna, kandidovana pitanja Radnih grupa za nauku i istraživanje, vanjske odnose, obrazovanje i kulturu, ekonomske kriterije i pravdu, slobodu i sigurnost.

"Očekujemo da će se taj dio, nekih tri posto pitanja, riješiti u skladu sa ustavnim nadležnostima. Zamolit ćemo one institucije za koje mi nemamo nadležnost i kapacitet da u njihovo ime odgovaramo, da nam do kraja ove sedmice dostave usaglašene odgovore", kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Prema procjeni predsjedavajućeg Zvizdića, a s čime se složio i premijer Gutić ako danas bude "dobre, pozitivne političke volje", odgovor možemo na našim jezicima verificirati do kraja ove godine i staviti u proceduru prevođenja i tih zadnjih tri posto pitanja.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK