TUZLARIJE - BILTEN TK

10.01.2018.
Vodič za investitore prezentiran i na Ekonomskom fakultetu

Tuzlarije


Nakon što je na koncu prošle godine javno prezentirala drugo izdanje Vodiča za investitore, Ministarstvo privrede i Vlada Tuzlanskog kantona ovaj dokument danas su prezentirali i na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Autor Vodiča je Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, koje je od prvog januara ove godine svoj rad nastavilo u okviru novoformiranog Ministarstva privrede, a kako je danas istaknuto, Vodič na praktičan i jednostavan način objedinjuje najznačajnije informacije koje potencijalni i postojeći investitori, osobe koje rade sa investitorima, ali i svi drugi zainteresirani subjekti trebaju ukoliko žele investirati ili pak posjetiti Tuzlanski kanton.

Tuzlarije


Glavni cilj bio je objediniti informacije i promovirati najznačajnije resurse Tuzlanskog kantona. Vodič je koncentrisan na šest najpropulzivnijih industrija Kantona čije komparativne prednosti odavno promiču Kanton i privlače nove investicije.

- Današnji događaj još je jedan od pokazatelja naše otvorenosti i spremnosti da kontinuirano unapređujemo ambijent za poslovanje i investiranje na području Kantona. Također današnji događaj je prilika i da damo dodatni poticaj našem Univerzitetu da se prisnije veže uz privredu i da svoje resurse i potencijale stavi u funkciju privrednog rasta i razvoja, na prvom mjestu ovog regiona, a onda i mnogo šire, rekao je premijer Gutić.

- U tom svjetlu očekujem da će i ovaj Vodič, biti dodatna podloga zajedničkim aktivnostima Vlade i Univerziteta usmjerenim ka promociji Tuzlanskog kantona kao sredine atraktivne za ulaganja i ambijenta u kojem poduzetnici mogu uspjeti, riječi su Premijera.

Tuzlarije


- U smislu poboljšanja poslovnog ambijenta neke od naših aktivnosti pokrenute su i usmjerene na dalji razvoj Univerziteta i fakulteta Univerziteta u Tuzli. Donijeli smo Zakon o naučno istraživačkom radu i predvidjeli inicijalna sredstva za finansiranje naučno istraživačkih projekata. Očekujemo da dio tih projekata bude usmjeren i proveden u saradnji sa privredom i u cilju ostvarivanja određenih benefita za privredu našeg kraja. Pedagoški standardi u visokom obrazovanju usmjereni su upravo ka stvaranju boljih uslova za rad studenata, obrazovanje i stjecanje znanja, kako bi se oni što kvalitetnije pripremili za samostalan rad nakon stjecanja fakultetske diplome. Značajnu energiju usmjerili smo i u poboljšanje kvalitete smještaja onih koji koriste usluge Studentskog centra i naših studentskih domova, a očekujemo da Univerzitet uskoro započne i sa najavljenim otvaranjem novih studijskih odsjeka i usmjerenja, zaključio je premijer Gutić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK