TUZLARIJE - BILTEN TK

05.02.2018.
Podrška promociji Donorske mreže u BiH

Vlada Tuzlanskog kantona podržat će manifestaciju obilježavanja Svjetskog dana bubrega, dogovoreno je na današnjem sastanku premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa predsjednikom Donorske mreže BiH Senaidom Trnačevićem i predsjednicom Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika TK Eldinom Softić.

Tuzlarije


Riječ je o centralnoj manifestaciji, za cijelu BiH, koja je posvećena svim donorima u BiH, a u okviru koje će, 10. marta 2018. godine, u krugu UKC-a Tuzla biti posađeno "Drvo života", kao znak sjećanja na sve darivatelje organa u BiH.

Nakon ovog simboličnog čina u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli biće održana svečana tribina, na kojoj će eminentni predavači iz Austrije, Slovenije, Hrvatske i BiH govoriti o značaju darivanja organa i transplantacijama, a svoje prisustvo i obraćanje potvrdio je i prof. dr Ferdinand Muhlbacher, osnivač transplantacije u UKC Tuzla.

- Vlada Tuzlanskog kantona i ja lično u potpunosti podržavamo transplant program, prije svega kao humani čin koji omogućava neuporedivo kvalitetniji život pacijentima. Istovremeno, analizirajući godišnje troškove dijalize po jednom pacijentu i uspoređujući ih sa ukupnim troškovima transplantacije, jednostavno je vidljiva i ekonomičnost transplant programa, rekao je premijer Gutić i dodao da je podrška ovoj manifestaciji mala pomoć promociji donorske mreže, te apel za osviještenje građana o blagodatima koje pruža transplant program.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK