TUZLARIJE - BILTEN TK

26.11.2008.
Jučer u povodu Dana državnosti
Svečano otvorena Klinika za psihijatriju


Nepune dvije godine od potpisivanja Sporazuma između predstavnika Vlade Federacije BiH i UKC Tuzla o primopredaji objekta kasarne „Mirsad Fidahić" u Solini, stvoreni su uslovi za obezbjeđenje adekvatnog prostora za potrebe Klinike za psihijatriju koja se do sada nalazila u Kreki.



Klinika za psihijatriju u novom, preuređenom prostoru, radi već mjesec dana, a za Dan državnosti Bosne i Hercegovine, jučer je upriličeno i njeno svečano otvaranje. Svečanosti su prisustvovali federalni, kantonalni i općinski zvaničnici, a vrpcu je presjekao premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujuć te tako i simbolično otvorio Kliniku.

Bolnica za duševne bolesti otvorena je u Tuzli još 1954. godine ali je sve do adaptacije vojne kasarne po svjetskim standardnima bila smještena u neuslovnom prostoru. Prelaskom u novi objekat omogućeno je liječenje ali i razvoj i poboljšanje pružanja usluga kada je mentalno zdravlje u pitanju.



Klinika za psihijatriju ima šest odjeljenja, sa 70 kreveta i 28 mjesta u dnevnoj bolnici. Zaposleno je 69 osoba od čega je 17 ljekara specijalista. Objekat je udaljen od gradske buke i okružen zeleninom te tako pacijenti mogu da imaju mir i tišinu što uz medikamente pospješuje liječenje. Svaki pacijent ima oko 25 kvadratnih metara prostora samo za sebe što je veliki napredak u odnosu na nekadašnje uslove u stogodišnjoj zgradi u Kreki.

S.M.