TUZLARIJE - BILTEN TK

20.02.2018.
Ostale odluke Vlade TK:
Za potrebe Narodne kuhinje ˝Imaret˝ u Tuzli, odobreno 250.000 KM

Tuzlarije


Vlada je danas dala saglasnost na odluku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak, kojom se, za potrebe Narodne kuhinje „Imaret“ u Tuzli, odobrava 250.000, 00 KM Udruženju HO „Merhamet“ MDD Sarajevo Regionalni odbor Tuzla.

Na danas održanoj redovnoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je odobrila 5.000, 00 KM Udruženju Donorska mreža u BiH, kao finansijsku podršku za organizaciju manifestacije „Svjetski dan bubrega”, koja će se održati 08.03.2018. godine u Tuzli.

Današnjom odlukom Vlada je odobrila usmjeravanje transfera za posebne namjene, u Budžet Tuzlanskog kantona za 2018. godinu. U svrhu stvaranja boljih uslova za odvijanje nastave u prostorijama škole za JU Mješovita srednja škola „Musa Ćatim Ćatić“ Kladanj, Općina Kladanj je Školi dodijelila 1.373, 47 KM. Također, za JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona odobreno je usmjeravanje 2.000, 00 KM. Ovaj iznos je za realizaciju Projekta „Nacionalni spomenici u funkciji razvoja turizma Tuzlanskog kantona“ dodijelila Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.

Vlada je prihvatila tekst Sporazuma o produženju važenja Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima uprave i sudske vlasti u Tuzlanskom kantonu. Ovim sporazumom predviđeno je produženje važenja Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima uprave i sudske vlasti u Tuzlanskom kantonu na period od dvije godine, počevši od 04.04.2018. godine.

Vlada je danas dala saglasnost na nacrt Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Kabineta ministara Ukrajine o saradnji u oblasti obrazovanja i nauke koji će biti zaključen između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Kabineta ministara Ukrajine. Sporazumom je predviđeno da Ukrajina i BiH šalju na godišnjoj i recipročnoj osnovi do tri kandidata za stjecanje prvog („Bekalaureat“) ili drugog („Master“) visokoobrazovnog stepena.

Vlada je danas donijela Odluku prema kojoj se pristupa dodjeli koncesije, u postupku po samoinicijativnoj ponudi MZ Brijesnica Mala, općina Doboj Istok, za zahvatanje vode iz bušenog bunara EB-3 u mjesnom vodovodnom sistemu MZ Brijesnica Mala. Kao koncesor je određeno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona, koje će, u skladu sa Zakonom o koncesijama, poduzeti sve aktivnosti u postupku dodjele koncesije.

Vlada je danas donijela Odluku o poništavanju objavljenog Javnog oglasa, raspisivanju ponovnog Javnog oglasa i utvrđivanju teksta ponovnog Javnog oglasa za nominiranje kandidata za upražnjene pozicije članova, odnosno predsjednika Upravnog odbora JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona.

Vlada je danas stavila van snage Odluke o davanju saglasnosti za obnavljanje Ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralne vode na eksploatacionom polju Ljubače na području grada Tuzla, zaključenog između Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona i privrednog društva PIVARA d.d. Tuzla. Odredbama navedenog ugovora, predviđen je isti iznos minimalne godišnje tekuće koncesione naknade. Obzirom da je u posljednje dvije godine koncesionar smanjio eksploataciju mineralne vode, ovu odredbu je ocijenio neprihvatljivom i odustao od obnavljanja ugovora.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK