TUZLARIJE - BILTEN TK

13.03.2018.
Vlada TK:
Prihvaćena Informacija o stanju zagađenosti zraka na području Tuzlanskog kantona

Tuzlarije


Vlada TK je danas usvojila Informaciju o stanju zagađenosti zraka na području Tuzlanskog kantona. Monitoring kvaliteta zraka je propisana obaveza Kantona, čiji je osnovni cilj priprema i izrada efikasne politike kvaliteta zraka (izrada prostornih i urbanističkih planova, izrada programa toplifikacije i prometa, izrada registra emsija zagađujućih materija u zrak, donošenje plana interventnih mjera u situacijama izuzetnog zagađivanja zraka).
Stacionarne mjerne stanice za praćenje kvaliteta zraka instalirane su na području grada Tuzle, općine Lukavac i općine Živinice (Tuzla – Skver, Tuzla – BKC, Tuzla – Bukinje, Lukavac i Živinice), i utvrđuju kvalitet zraka za zagađujuće materije sumpordioksid (SO2), azotdioksid (NO2), ugljenmonoksid (CO), ozon (O3) i suspendovane čestice (PM2, 5) – prašina.

U ovoj informaciji rezultati mjerenja kvaliteta zraka su dati na godišnjem nivou, za koje postoje granične vrijednosti, s tim da je potrebno naglasiti da je znatno izraženije zagađenje u zimskom periodu u odnosu na ljetni period.

U toku 2017. godine dolazilo je do značajnog broja prekoračenja kako graničnih vrijednosti tako i pragova uzbune te je Ministarstvo, u skladu sa Planom interventnih mjera u slučajevima izuzetne zagađenosti zraka, proglašavalo Epizode povećanih koncentracija zagađujućih materija.

Analizirajući prikupljene podatke, u Informaciji se navodi da na stanje kvaliteta zraka na području TK utiče emitirano zagađenje od: industrijskih i termoenergetskih postrojenja, manjih energetskih postrojenja (za zagrijavanje i proizvodnju pare) instaliranih kod privrednih subjekata, kotlana i individualnih ložišta i promet.
Također, tu su i drugi faktori koji značajno doprinose većem zagađenju, a to su nepodobna konfiguracija terena, nepodobna prostorna dispozicija većih zagađivača, slaba infrastruktura cestovnog saobraćaja i klimatsko – meteorološki uslovi područja (slabi vjetrovi, pravac vjetrova, nepodobna temperaturna inverzija i dr.).

Na osnovu rezultata mjerenja iz instaliranog Sistema, provedenih u razdoblju od januara 2017. godine do decembra 2017. godine, datih u tablicama i grafičkim prikazima na slikama, za kvalitet zraka u posmatranom razdoblju može se dati sljedeći komentar:

Prosječne godišnje vrijednosti sumpordioksida i suspendovanih čestica – PM2, 5 prelazile su godišnje granične vrijednosti propisane Pravilnikom i to na svim lokalitetima u gradu Tuzli, te Lukavcu i Živinicama. Također, vrijednosti sumpordioksida prelazile su pragove uzbune, kao i granične vrijednosti (1 h i jedan dan) i to na svim lokalitetima. Epizode pripravnosti i uzbune su proglašavane u toku 2017. godine pet puta i poduzimane su mjere u skladu sa Planom interventnih mjera u slučajevima izuzetne zagađenosti zraka.
Za ostale općine na području Tuzlanskog kantona možemo zaključiti da su niže vrijednosti zagađujućih materija te do sada nije bilo proglašavanja epizoda u njima. Na osnovu rezultata mjerenja za ostale zagađujuće materije može se reći da nisu prelazile granične vrijednosti utvrđene Pravilnikom, te time nisu značajno uticale na kvalitet zraka.


Imajući u vidu sve navedeno Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice je u proteklom periodu, u skladu sa svojim nadležnostima, poduzelo niz aktivnosti koje se mogu podijeliti u tri cjeline: aktivnosti na donošenju i usklađivanju potrebnih propisa, aktivnosti utvrđivanja stanja kvaliteta zraka – monitoring i aktivnosti na smanjenju zagađenja zraka.

Također, imajući u vidu uzroke zagađenje zraka, koji su dominantno povezani sa sagorijevanjem ugljeva, Ministarstvo pored već realizovanih predlaže uvođenje procesa odsumporavanja u Termoelektrani Tuzla i potpuno provođenje mjera iz okolinskih dozvola za pogone i postrojenja iz federalne i kantonalne nadležnosti, značajno ubrzavanje i povećanje mreže daljinskog zagrijavanja i priključenja individualnih i stambenih objekata na mrežu daljinskog grijanja, povećanje broja inspektora za zaštitu okoliša sa proširenjem nadležnosti, kako bi se efikasnije vršio inspekcijski nadzor, smanjenje zagađenja zraka boljom i efikasnijom regulacijom saobraćaja i zamjenom korištenog goriva ekološki prihvatljivijim, kod izrade planskih dokumenata voditi računa o zaštiti tzv. ventilacionih hodnika u gusto naseljenim područjima, te pojačati angažman svih relevantnih institucija (organi vlasti, privredni subjekti, nevladine organizacije itd.) na privlačenju i korištenju raspoloživih finansijskih sredstava iz evropskih i drugih fondova.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK