TUZLARIJE - BILTEN TK

17.03.2018.
Uvid o stanju na terenu i razgovor o sanaciji klizišta u Teočaku

Zbog aktiviranja i djelovanja velikog klizišta na lokalitetu MZ Jasikovac jučer su premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, komandant Katnonalnog štaba civilne zaštite i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufid Klinčević te ministar MUP-a Husein Topčagić posjetili Teočak.

Tuzlarije


O sanaciji novonastalog klizišta koje svojim djelovanjem ugrožava 16 kuća i nekoliko pomoćnih objekata te izradi elaborata o uzrocima njegovog nastanka razgovarali su načelnikom Općine Tajibom Muminovićem. U razgovoru je naglašeno da je Općina na raspolaganje stavila mehanizaciju a stručna pomoć je, pored prisustva predstavnika KU CZ TK, zatražena i od Službe Civilne zaštite grada Tuzla.

Delegacija Vlade svjedočila je već započetim radovima na sanaciji klizišta u Jasikovcu zbog čijeg aktiviranja je na snazi stanje elementarne nepogode u ovoj teočanskoj MZ. Namjera je, naglašeno je ovom prilikom, učiniti što više prije pogoršanja vremenskih uslova ali i smanjiti prijetnju koju klizište, površine procijenjene na 150.000 m2, predstavlja za obližnja domaćinstva.

Uzrok pokretanja klizišta, prema prvim pretpostavkama, su aktivnosti na rudniku uglja Mezgraja, na području općine Ugljevik, koji graniči s općinom Teočak. Rriječ o reaktiviranom klizištu, jer je u blizini ove lokacije šezdesetih godina prošlog stoljeća pokretano klizište zbog radova na rudniku, koje je tada sanirano.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK