TUZLARIJE - BILTEN TK

21.03.2018.
Vlada TK:
Uspješna koordinacija poslova zaštite i spašavanja u 2017. godini

Vlada Tuzlanskog kantona na jučerašnjoj redovnoj sjednici prihvatila je Izvještaj o radu Kantonalne uprave civilne zaštite u 2017. godini. Kada je u pitanju programski dio planirani strateški ciljevi među kojima je i koordinacija poslova deminiranja i umanjenje opasnosti od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava na području Tuzlanskog kantona te stvaranje povoljnijeg ambijenta za daljni razvoj sistema zaštite i spašavanja najvećim dijelom su u potpunosti izvršeni.

Tuzlarije


Prema Izvještaju, na osnovu detaljne analize aktivnosti u oblasti zaštite i spašavanja na području Tuzlanskog kantona u 2017. godini može se zaključiti da je to bila uspješna godina. Izmedju brojnih aktivnosti potrebno je istaknuti da je pružena pomoć općinama Doboj Istok i Kladanj za hitne intervencije i otklanjanje posljedica prirodne nesreće a putem javnog poziva svim općinama i Gradu Tuzla dodijeljeno je 600.00, 00 KM kao pomoć za saniranje dijela šteta nastalih prirodnom ili drugom nesrećom.

Sufinansirane su pripreme i učešće Crvenog križa Tuzlanskog kantona i službi zaštite i spašavanja u NATO EADRCC vježbi „Bosna i Hercegovina 2017“ te izdvojena sredstva za opremanje kantonalnih službi zaštite i spašavanja (Gorska služba spašavanja, Služba za spašavanje na vodi i pod vodom, Služba za biološko-hemijsku zaštitu i Služba zaštite od požara.

Vlada je utvrdila prijedlog Programa razvoja zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća Tuzlanskog kantona za period 2018. do 2022. godine.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK