TUZLARIJE - BILTEN TK

28.03.2018.
Produženo važenje kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike

Tuzlarije


Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović danas je u ime Vlade TK potpisao Sporazum o produženju važenja Kolektivnog ugovora i Aneks Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima uprave i sudske vlasti u Tuzlanskog kantona sa Sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

- U uspješno okončanim pregovorima pokušali smo pronaći kvalitetnija rješenja, rekao je premijer Suljkanović dodajući da je ovim dokumentima utvrđeno povećanje najniže plaće sa 406 na 432 KM. Sporazumu je pristupilo 8 općina, koje su i do sada bile potpisnice ovog granskog ugovora, rečeno je ovom prilikom.

Naglasivši da su ovim na obostrano zadovoljstvo završeni dvomjesečni pregovori, prisutni su izrazili želju da će i u narednom periodu biti nastavljen uspješan socijalni dijalog po svim pitanjima koji se tiču radno-pravnog statusa državnih službenika i namještenika. Danas potpisanim dokumentima su za 800 uposlenika sa područja Tuzlanskog kantona u naredne dvije godine regulisana pitanja iz radnih odnosa i način utvrđivanja plaće.

Tuzlarije


Sastanku su prisustvovali ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić, ministri finansija Miralem Nuhanović, MUP-a Husein Topčagić i obrazovanja i nauke Zlatan Muratović te predsjednik Samostalnog sindikata FBiH Samir Kurtović, predsjednik Koordinacije sindikalnih organizacija organa uprave TK Amir Sejdinović, predsjednik Sindikalne organizacije kantonalnih organa uprave Mirsad Jogunčić, predsjednik Sindikalne organizacije sudova i Tužilaštva TK predsjednica Sindikata Grada Tuzla Snježana Katkić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK