TUZLARIJE - BILTEN TK

02.04.2018.
Saradnjom do kvalitetnije podrške poljoprivrednoj proizvodnji

Tuzlarije


Međusobna saradnja u cilju kvalitetnijeg djelovanja i provedbe budućih aktivnosti resornog ministarstva, bila je glavna tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufida Klinčevića i pomoćnika ministra Samida Šarca sa dekanom Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Zlatanom Sarićem, i profesorima Milenkom Blesićem i Mirsadom Kurtovićem.

- Tuzlanski kanton raspolaže značajnim poljoprivrednim resursima i Fakultet je spreman i otvoren za tješnju saradnju s ciljem postizanja što boljih rezultata u oblasti poljoprivredne proizvodnje, rekao je dekan Sarić i pozvao Vladu Tuzlanskog kantona da, putem Ministarstva prema Fakultetu delegira određena pitanja i postavi zadatke, a Fakultet će staviti na raspolaganje svoje stručne i naučne kapacitete i pokušati ponuditi adekvatne odgovore i smjernice za buduće djelovanje.

Premijer Suljkanović je ovom prilikom istaknuo da je Vlada, iako je vodila restriktivnu politiku stabilizacije budžeta, posebnu pažnju i osjetljivost pokazivala prema poljoprivrednim proizvođačima, posebno u pogledu isplate poticaja za poljoprivrednu proizvodnju.

- Posmatrajući zadnje tri godine, evidentno je da smo svake godine pomicali rok isplate kantonalnih poticaja za poljoprivredne proizvođače. Ove godine smo sve naše poticaje iz 2017. godine, kao prvi u Federaciji, okončali i izmirili do 10. marta, i time stvorili preduslove našim poljoprivrednicima da spremnije uđu u ovogodišnju proljetnu sjetvu, rekao je premijer Suljkanović.

Nakon sastanka u Uredu premijera profesori sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta su u društvu ministra Klinčevića i pomoćnika ministra Šarca posjetili savremeni mljekarski kompleks Farmu Spreča u Kalesiji.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK