TUZLARIJE - BILTEN TK

05.04.2018.
Udruženje roditelja onesposobljene djece i onesposobljenih lica TK u posjeti kod premijera TK

Tuzlarije


Rad i aktivnosti Udruženja roditelja onesposobljene djece i onesposobljenih lica TK (URODIOL) bile su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića i ministrice za rad, socijalnu politiku i povratak Sandre Memić sa predstavnicama Udruženja Nerminom Čorhodžić i Sabinom Zulić.

Kako je danas rečeno, URODIOL djeluje od 1997. godine i jedno je od prvih udruženja koje se bavi ovom problematikom, a okuplja oko 150 djece i osoba sa kombinovanim smetnjama u razvoju i njihove roditelje, te vodi stalnu brigu o njih 30-tak.

„URODIOL se zalaže za integraciju ove populacije u društveni život uz maksimalno prilagođavanje svih uvjeta samom djetetu, te zagovara poboljžanje zakonske regulative u ovoj oblasti. Osim toga Udruženje realizira brojne edukativno – kreativne aktivnosti, među kojima je i kampanja „I mi postojimo“, rekla je predsjednica Udruženja Nermina Čorhodžić, ističući da se Udruženje u posljednje vrijeme susreće sa znatnim finansijskim poteškoćama, koje ugrožavaju njegov budući rad i djelovanje.

Tuzlarije


Premijer Suljkanović i ministrica Memić su obećali da će Vlada promptno djelovati, te u narednim danima odobriti određena finansijska sredstva, kao pomoć za rad ovog humanog udruženja. Također, predstavnike Udruženja su pozvali da sa svojim projektima apliciraju na javni poziv Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak, kako bi im se i putem programa Ministarstva pomogla realizacija programskih aktivnosti.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK