TUZLARIJE - BILTEN TK

10.04.2018.
Vlada TK
U 2017. evidentna ulaganja u regionalnu putnu infrastrukturu

Vlada je danas usvojila Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona. Kako se u ovom dokumentu navodi, tokom prošle godine, između ostalog, urađene su tri raskrsnice sa kružnim tokom, te ukupno 8.840 metara ceste od čega je u fazi rekonstrukcije i rekonstruisano ukupno 8.440 metara ceste, a rehabilitovano 400 metara putnog pravca.

Tuzlarije


Uz izvođenje radova na rekonstrukciji pojedinih dionica cesta urađeno je i 2.900 metara pješačkih staza, te su sanirana i tri klizišta. Glavni cilj Direkcije je redovno održavanje regionalnih putnih pravaca, te su za te namjene u prošloj godini utrošena 2.011.644, 89 KM. Troškovi zimskog održavanja u 2017. godini iznosili su 1.200.381, 27 KM, dok je na sanaciju klizišta u 2017. godini utrošeno 281.263, 70 KM.

U planu rada za 2017. godinu Direkcije bilo je navedeno nekoliko strateških ciljeva u 2017. godini. To su nastavak radova na rekonstrukciji regionalne ceste Tuzla – Dokanj – Šibošnica, što je od znatne važnosti za povezivanje grada Tuzla sa općinom Čelić i Brčko Distriktom.

Drugi cilj Direkcije u 2017. godini bio je završiti drugu fazu rekonstrukcije raskrsnice ul. Alije Izetbegovića, Patriotske lige i Željezničke odnosno raskrsnica regionalnih cesta „Živinice- Banovići- Ribnica“ i „Banovići – Vijenac – Lukavac“. Poboljšano je stanje cestovne infrastrukture na relaciji Živinice – Međaš, posebno jer se tom cestom dolazi do Međunarodnog aerodroma Tuzla. Nažalost, zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa nije realizirana planirana izgradnja mosta preko rijeke Spreča na regionalnoj cesti Živinice-Međaš sa regulacijom korita i izgradnjom privremene saobraćajnice, te će ovaj projekat biti reliziran u narednom periodu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK