TUZLARIJE - BILTEN TK

11.04.2018.
Predstavnice World Vision-a posjetile Vladu Tuzlanskog kantona

Direktorica međunarodne organizacije World Vision za Bosnu i Hercegovinu Larisa Klepac i Program menadžer za regiju Tuzla Anesa Muhović posjetile su danas premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića.


Tuzlarije


Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministrica za rad socijalnu politiku i povratak Sandra Memić, ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović i pomoćnik ministra za obrazovanje Mersija Jahić, direktorica Klepac je ukratko predstavila dosadašnje aktivnosti Organizacije World Vision. Kako je istaknula Organizacija je u Bosni i Hercegovini aktivna još od 1992. godine, a fokus aktivnosti je na djeci i lokalnim zajednicama, s ciljem unaprjeđenja uslova i ambijenta u kojima djeca žive. Direktorica je akcentirala i trenutno aktualni projekat pomoći djeci iz autističnog spektra koji realiziraju u saradnji sa organizacijom „Mali svijet“ iz Lukavca, te napomenula da je World Vision, kroz svoje projekte u Lukavcu, Banovićima, Kalesiji i Sapni prisutan već 10-tak godina.

„Cilj projekta, kojeg realiziramo sa organizacijom „Mali svijet“ je omogućiti prostorne kapacitete i druge materijalne uslove za proširenje kapaciteta ove organizacije, a sve u cilju rane dijagnostike i tretmana za djecu kod koje je dijagnosticira neki od poremećaja iz autističnog spektra“ rekla je direktorica Klepac, i najavila da će, otvorenjem Centra za ranu intervenciju „Mali svijet“ u Lukavcu u aprilu 2018 godine, taj projekat ući u svoju završnu fazu.

Također predstavnice World Vision-a su pokazale i upoznatost sa realizacijom projekta izgradnje Centra za autizam u Tuzli, te izrazile volju da se World Vision uključi i pomogne finalizaciju projekta izgradnje Centra za autizam.
Premijer Suljkanović se zahvalio za sav doprinos i dosadašnji angažman na ovom prostoru koji zaslužuje pažnju, a u kojem Vladin sektor možda nema dovoljno kapaciteta za snažniji angažman.

„Vlada ima sluha za socijalne probleme i nastoji pružiti maksimalnu pomoć. Dokaz toga je i činjenica da smo u Budžetu TK za 2018. godinu, tu budžetsku poziciju povećali za oko 2 miliona KM više nego što je to bio slučaj prošle godine“ rekao je premijer Suljkanović.
Analizirajući potrebe i mogućnosti obje strane, tokom sastanka je izražena spremnost da se zajedničkim sagama fokus aktivnosti u narednom periodu usmjeri prema Centru za autizam, koji treba da bude referentni i resursni Centar za autizam za širi region.
S tim u vezi predstavnice World Visiona su izrazile spremnost da, za početak, sa određenim sredstvima, kojima trenutno raspolažu, finansijski pomognu realizaciju ovog projekta, a da se u narednom periodu ta saradnja proširi i na pružanje drugih vrsta pomoći.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK