TUZLARIJE - BILTEN TK

07.09.2008.
Vlada TK
Prihvaćen Elaborat o opravdanosti suosnivačkog prava i obaveza nad bibliotekama


Vlada Tuzlanskog kantona, na zadnjoj održanoj redovnoj sjednici prihvatila je Elaborat o opravdanosti preuzimanja suosnivačkih prava i obaveza nad bibliotekama u Banovićima i Kladnju te specijalne biblioteke „Behram-beg“ Tuzla koji će biti proslijeđeni Skupštini Tuzlanskog kantona na razmatranje.


Riječ je o bibliotekama koje imaju status javnih ustanova, a koje su se izjasnile za model suosnivačkih prava između kantona i njihovih sadašnjih osnivača, općina Banovići i Kladanj odnosno Sabora Islamske zajednice u BiH, koji su također dali pozitivno mišljenje o tome.

Riječ je o modelu koji je već primijenjen u Narodnom pozorištu Tuzla, Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla i Međunarodnoj galeriji portreta.
Ukoliko se Skupština Tuzlanskog kantona pozitivno izjasni o promjeni statusa ove tri ustanove kulture Vlada Tuzlanskog kantona preuzela bi obavezu finansiranja plata i naknada zaposlenika, prava kod imenovanja predstavnika u nadzorne i upravne odbore, davanja saglasnosti za imenovanje i razrješenje direktora ustanova i kod donošenja općih akata ustanova.

Sadašnji osnivači odnosno, ukoliko dođe do preuzimanja suosnivačkih prava, suosnivači, općine Banovići, Kladanj i Sabor islamske zajednice bi preuzeli obaveze finansiranja izdataka za materijal i usluge, sredstava za rad i naknade članovima nadzornih i upravnih odbora i dio troškova programa kulturnih manifestacija. Također bi imali i pravo učešća u imenovanju predstavnika u nadzorne i upravne odbore, saglasnost na imenovanje i razrješenje direktora i kod donošenja općih akata ustanova.

Priredio(la): S.M.