TUZLARIJE - BILTEN TK

27.04.2018.
Potpisan historijski Kolektivni ugovor za službenike policije MUP-a TK

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i predsjednik Upravnog Odbora Sindikata Dževad Velagić danas su potpisali Kolektivni ugovor za službenike policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Ovim su, prvi puta nakon 1998. godine, prava policijskih službenika iz radno - pravnog odnosa uređena Kolektivnim ugovorom.


Nakon potpisivanja je istaknuto da ovaj kolektivni ugovor skoro u cijelosti prati i prava i obaveze državnih službenika i namještenika, uz dodatak i valoriziranje noćnog rada i prijevoza zbog rada policijskih službenika u turnusima. Učesnici pregovora izrazili su svoje zadovoljstvo postignutim dogovorom, te akcentirali da su obje strane pokazale razumijevanje u pregovaračkom postupku.

Premijer Suljkanović je, osim čestitki na postignutom dogovoru, istaknuo da je potpisivanje Kolektivnog ugovora još jedan od načina na koje je Vlada pokazala koliko brine o službenicima policije.

„Nakon što smo materijalno i tehnički opremili službenike policije, uredili prostore u kojima rade službenici Ministarstva, drago nam je da smo došli i do situacije da nakon 20 godina Kolektivnim ugovorom uređujemo prava i obaveze policijskih službenika. Treba istaknuti i veoma visok nivo razumijevanja i kooperativnosti koji je obostrano iskazan tokom postupka kolektivnog pregovaranja“, rekao je premijer Suljkanović, te najavio da je, između ostalog, i ove godine, kroz Program kapitalnih ulaganja Vlade Tuzlanskog kantona, 115.000 KM planirano za rekonstrukciju i investicijsko ulaganje u objekat u Kampusu Univerziteta, koji je dodijeljen na korištenje MUP-u, u cilju njegovog osposobljavanja za funkcije i rad policijskih organa. „Sve ovo što trenutno provodimo, uz ono što smo realizirali tokom prošlih godina, unaprijedilo je status policijskih službenika, te očekujemo da će se to odraziti i na još bolje rezultate MUP-a TK u oblasti sigurnosti, kao osnovnog preduslova i za brži privredni razvoj“, zaključio je premijer Suljkanović.
„Poražavajuća je činjenica da smo na potpisivanje kolektivnog ugovora čekali 20 godina. Ipak, zahvaljujući ovoj Vladi sjeli smo i dogovorili se, pa potpisivanjem historijskog Kolektivnog ugovora krunisali pregovore i uredili prava i obaveze policijskih službenika“, rekao je danas predsjednik Velagić.

U ime Vlade, osim premijera Suljkanovića, današnjoj svečanosti su prisustvovali resorni ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić, ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić, ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak Sandra Memić, ministar finansija Miralem Nuhanović i ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović, dok su uz predsjednika Upravnog Odbora Sindikata Dževada Velagića, potpisivanju prisustvovali i član Upravnog odbora Sindikata Miralem Mujkić i sekretar Sindikata Elvir Šarić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK