TUZLARIJE - BILTEN TK

08.05.2018.
Dokvalifikacijom i prekvalifikacijom do smanjenja nezaposlenosti

Vlada je danas dala saglasnost na Program dokvalifikacije/prekvalifikacije nezaposlenih osoba za certificirane zavarivače u cilju njihovog zapošljavanja.

Tuzlarije


U proteklom periodu, u razgovoru sa predstavnicima nekoliko preduzeća sa područja Kantona koje zapošljavaju zavarivače (TTU energetik d.o.o. Tuzla, Deling d.o.o. Tuzla, Klima invest d.o.o. Banovići, Tehnopetrol d.o.o. Tuzla, Alfa-Nur d.o.o. Tuzla, Aksemont d.o.o. Srebrenik, Kovan d.o.o. Gračanica, Lafat komerc d.o.o. Kalesija, Alfe Mi d.o.o. Živinice i drugi), identificirane su okvirne potrebe za certificiranim zavarivačima u 2018. godini.

Tom prilikom je, u navedenim preduzećima, utvrđena potreba za oko 80 certificiranih zavarivača. S obzirom da postoji konstantna potražnja za certificiranim zavarivačima na tržištu rada i da je na evidenciji Službe identifikovan znatan broj nezaposlenih osoba koje traže zaposlenje, a nemaju potrebna znanja i vještine, nametnula se potreba dokvalifikacije/prekvalifikacije određenog broja nezaposlenih osoba za vršenje poslova zavarivanja u skladu sa zahtjevima tržišta rada, radi njihovog bržeg zapošljavanja.

Imajući u vidu sve navedeno, Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona i JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona su se opredijelili za pripremu Programa dokvalifikacije/prekvalifikacije nezaposlenih osoba za certificirane zavarivače u cilju njihovog zapošljavanja, u okviru kojeg bi Ministarstvo, Zavod, Služba i predstavnici privrede Tuzlanskog kantona, sporazumno rješavali potrebe tržišta rada za kvalifikovanom i obučenom radnom snagom, te na taj način doprinijeli smanjenju broja nezaposlenih i zadovoljenju stvarnih potreba tržišta rada. Za realizaciju Programa potrebno je ukupno 170.000, 00 KM. Iznos od 120.000, 00 KM osigurat će Federalni zavod za zapošljavanje putem Programa sufinansiranja zapošljavanja 2018, dok su sredstva u iznosu od 50.000, 00 KM planirana u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2018. godinu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK