TUZLARIJE - BILTEN TK

09.05.2018.
U Tuzli se od 7. do 12. maja održava Specijalna olimpijada ˝Parallel˝

Tuzlarije


U Tuzli je 7. maja počelo Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade "Parallel". U okviru ceremonije publici su se obraćali ispred organizacionog odbora, glavni koordinatori Alisa Dedić i Nermin Alibašić, pričajući o priči koju ovaj projekat sa sobom nosi i koliko je velika čast, ali i odgovornost biti dio nečeg ovako velikog i humanog. Preko 300 učesnika iz Bosne i Hercegovine, regiona i šire imaju priliku takmičiti se u pet sportova ove sedmice: atletika, stoni tenis, košarka, plivanje i fudbal, sa ciljem projekta da promoviše prava i mogućnosti osoba sa poteškoćama u razvoju.

Pored takmičarskog dijela planirane su edukativne radionice, healthy program kao i humanitarni koncert "Veče humanosti i dobrote - Nismo drugačiji" sa ciljem prikupljanja sredstava za liječenje Jasmina Zubčevića i udruženja za djecu s poteškoćama u razvoju.

Tuzlarije


Ovu manifestaciju podržala je i Vlada Tuzlanskog kantona. S tim u vezi prisutnima se obratio i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović. Premijer je u ime Vlade izrazio riječi podrške ovom projektu, čestitao organizatorima i poželio mnogo sreće takmičara u sedmici koja predstoji pred njima.

"Mi smo u Vladi posebno osjetljivi kada su u pitanju osobe s posebnim potrebama, pa je samim tim i realizacija ovog projekata dobila našu punu pažnju. Ovakvim projektima Vlada redovno daje podršku, i s ponosom ističem da smo do sada bili podrška brojnim projektima koji su za cilj imali podršku afirmaciji i socijalnom uključivanju osoba s posebnim potrebama. Očekujem da i ova sportska manifestacija, osim mnogo osmjeha na licima mališana, doprinese i njihovom snažnijem uključivanju u redovne društvene tokove. Biti ovdje znači dati im podršku, i to je samo dio onoga koliko to oni zaslužuju", rekao je premijer Suljkanović.

Tuzlarije


Projekat se završava u petak javnom tribinom "Budimo emotivna i profesionalna podrška", koja će se održati na Medicinskom fakultetu u Tuzli sa početkom u 16:30 sati.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK