TUZLARIJE - BILTEN TK

06.09.2008.
Vlada TK
Tuzlansko odjeljenje Pravnog fakulteta Sarajevo nije dobilo dozvolu za rad


Vlada Tuzlanskog kantona jučer je donijela Zaključak da se odbija zahtjev Pravnog fakulteta Sarajevo za davanje prethodne saglasnosti za organizovanje univerzitetskog studija u Tuzli i upis u prvu godinu studija u školskoj 2008/2009. godini.

Razlozi su što Pravni fakultet Sarajevo nema saglasnost osnivača kako to predviđa Sporazum o saradnji JU Univerzitet u Tuzli i Pravnog fakulteta u Sarajevu iz 2006. godine te neispunjavanja minimalnih uslova za izvođenje nastave utvrđenih Standardima visokog obrazovanja i normativima po pitanju prostora i opreme za izvođenje nastave.

Kako je obrazložila ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirzeta Hadžić-Suljkić nakon što je Pravni fakultet Sarajevo dostavio zahtjev Ministarstvo je formiralo Komisiju za davanje mišljenja o organizaciji studija Sarajevskog Pravnog fakulteta u Tuzli.

Komisija je uvidom na terenu konstatovala da Odjeljenje ovog fakulteta u Tuzli ne raspolaže adekvatnim prostorom i opremom za izvođenje nastave visokog obrazovanja.

Komisija također nije imala uvid u Ugovor o zakupu prostora u kojem se izvodi nastava, Nastavni plan i program, Ugovore sa nastavnicima i saradnicima koji izvode nastavu, Saglasnost za izvođenje nastave na području TK niti bilo koji drugi dokument kojim se dokazuje postojanje i pravni legitimitet Odjeljenja u Tuzli.

Komisija je konstatovala da ne postoje dokazi o ispunjavanju uslova koje za rad ovakvih odjeljenja propisuje Zakon o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona, odnosno da ne postoji ni minim uslova za rad ovog Odjeljenja.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona