TUZLARIJE - BILTEN TK

10.05.2018.
Obilježeni Dani odbrane Sapne

Tuzlarije


Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Jakubom Suljkanovićem prisustvovala je danas obilježavanju "Dana odbrane Sapne". U okviru ove manifestacije, kojom se podsjeća na herojske branilaca Bosne i Hercegovine, brojni zvaničnici, bivši komandanti i borci odali su počast poginulim suborcima i prisjetili se ratnih dešavanja na ovom području našeg kantona.

Tuzlarije


Podsjećamo, neprijateljska ofanziva "Čekić i nakovanj", koja je počela 06. maja 1995. godine, doživjela je svoj potpuni neuspjeh i krah, kada su jedinice Armije RBiH, na području Visoke glavice, do nogu potukle agresora. Također, istog datuma ali 1992. godine slabo naoružane jedinice Teritorijalne odbrane RBiH su sa ovih prostora, u žestokom protiv udaru, otjerale jake snage JNA, srpskih dobrovoljačkih jedinica i lokalnih srpskih formacija, koje su dan prije, potpomognute tenkovskim jedinicama, iz pravca Zvornika, preko Šetića, rušeći, paleći i ubijajući sve pred sobom, dolinom Sapne, zaposjele položaje u Kraljevićima, Sapni i na Gaju. Tog 6. maja 1992. godine, srpske snage su doživjele veliki poraz i pored ogromne nadmoći u tehnici i živoj sili, primorane su na povlačenje na početne položaje, a TO RBiH je ponovno pod kontrolu povratila, Sapnu, Gaj, Kraljeviće i druga privremeno okupirana naselja, te spriječila potpunu okupaciju slobodne sapanjske teritorije.

Tuzlarije


Premijer Suljkanović je ovom prilikom još jednom izrazio zahvalnost svim pripadnicima boračke populacije za njihov doprinos u očuvanju slobode u kojoj danas imamo priliku uživati.

"Vlada Tuzlanskog kantona je u maksimalnoj mjeri posvećena boračkoj populaciji. Brojni projekti podrške u stambenom zbrinjavanju, zapošljavanju, stipendiranju, volontiranju, samo su dio podrške koju pružamo ovoj populaciji. Također i današnja svečanost i obilježavanje ovog dana na ovom nivou rezultat je donesenog Zakona o značajnim datumima, kojim smo na sistemski način uredili ovu oblast" rekao je, između ostalog Suljkanović.

Tuzlarije


U okviru današnjeg, centralnog događaja cijele manifestacije pročitan je Referat o liku i djelu heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića Senada i historijski čas o ratnim dešavanjima na ovom području i značaju odbrane ovog područja za Tuzlansku regiju i Bosnu i Hercegovinu u cjelini. Na mjestu pogibije heroja Mehdina Hodžića Senada je položeno cvijeće i odata počast, a na platou ispred Osnovne škole "Sapna" upriličena je završna smotra.

Osim premijera Suljkanovića današnjoj manifestaciji prisustvovali su ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić, ministrica kulture, sporta i mladih Slavena Vojinović, ministar za boračka pitanja Enes Gegić i ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK