TUZLARIJE - BILTEN TK

15.05.2018.
Održana 13. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona
Izmjenama zakona do povoljnijeg poslovnog ambijenta

Kako bi obezbijedili stimulativan poslovni ambijent za razvoj privatnog sektora Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila prijedlog izmjena Zakona o sudskim taksama i Zakona o kantonalnim administrativnim taksama i Tarifi kantonalnih administrativnih taksi.


Tuzlarije



Predloženim izmjenama, predlaže se smanjenje iznosa pojedinih sudskih taksi koje se odnose na plaćanje taksi pri upisu osnivanja privrednog društva, dijelova privrednog društva, te prava vršenja vanjskotrgovinskog prometa. Također, izmjenama Zakona o kantonalnim administrativnim taksama i Tarifi kantonalnih administrativnih taksi predloženo je smanjenje pojedinih administrativnih taksi koje se odnose na takse iz oblasti prostornog uređenja i zaštite okolice, takse iz oblasti industrije, energetike i rudarstva i takse iz oblasti pljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Stupanjem na snagu današnjih prijedloga zakona Tuzlanski kanton bit će, s aspekta visine tarifa kantonalnih administrativnih taksi, najpovoljniji kanton za razvoj privrednih društava.

Prijedlog izmjena ovih zakona potvrda je nedvosmislenog opredjeljenja Vlade Tuzlanskog kantona za unapređenje poslovnog ambijenta i rasterećenje privrede, a predlaganjem ovog zakona prvenstveno se želi omogućiti jeftinija registracija privrednih subjekata i jeftinije ostvarivanje pojedinih prava privrednih subjekata iz nadležnosti Tuzlanskog kantona.

Posebno se mogu istaknuti značajno smanjenje iznosa sudske takse za tužbu i presudu u sporovima iz zdravstvenog, mirovinskog i invalidskog osiguranja, dječjeg dodatka, starateljstva, usvojenja i socijalne pomoći sa aspekta obveznika uplate koja je više socijalna mjera.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK