TUZLARIJE - BILTEN TK

23.05.2018.
Delegacija Vlade TK uveličala Dan općine Kalesija

Nizom prigodnih manifestacija je u Kalesiji oblježen 23. maj, Dan općine Kalesija. U znak sjećanja na oslobođenje Kalesije, a posebno na pripadnike Armije RBiH koji su položili svoje živote za odbranu Kalesije i BiH, predstavnici Općine Kalesija, boračkih udruženja i organizacija, Oružanih snaga BiH, MUP-a, Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, položili su cvijeće na Centralno spomen obilježje u Kalesiji i odali počast svim stradalim u proteklom ratu.

Tuzlarije


Današnja svečanost bila je prilika da se istakne da 26 godina nakon oslobođenja Kalesija krupnim koracima razvoja korača naprijed.

Istaknuo je to predsjednik Skupštine TK Senad Alić rekavši da: „S obzirom da je općina Kalesija dobar privredni potencijal mi smo se stavili na raspolaganje kako bi stvorili još bolje preduvjete za razvoj privrede i sve zakonske prepreke da otklonimo kako bi Kalesija ostvarila još veću privrednu expanziju.
„Neki privredni subjekti sa ovog područja mogu biti uzor uspješnog poslovanja i bile bi to uspješne i priznate kompanije da posluju bilo gdje u svijetu“, istaknuo je u svom obraćanju premijer TK Jakub Suljkanović te potvrdio kako se takav model razvoja lokalne sredine u potpunosti poklapa sa strateškim opredjeljenjem Vlade Tuzlanskog kantona.
„Vlada TK će učiniti sve sa svoje strane i dati značajnu podršku kroz određene programe koje realizira preko ministarstava i Direkcije za ceste, da implementira oko milion maraka kroz različite inratstrukturne projekte, kako bi građanima Kalesije učinili život boljim i spriječili razne migracije“, rekao je premijer Suljkanović.
Ovom je prilikom istaknuto da je u Kalesiji niz projekata koji će uskoro biti realizovani: kanalizacija, toplana, regionalni i lokalni putevi, sanbdijevanje vodom, završetak industrijske zone što će pomoći da Kalesija postane poput razvijenijih općina u FBiH.
Na svečanoj akademiji odato je priznanje onima koji su radili na promociji Kalesije, predstavljali je na najbolji način i doprinijeli njenom razvoju. “Medalja sa zlatnim grbom” posthumno je dodijeljena Erni Sinanović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK