TUZLARIJE - BILTEN TK

19.06.2018.
Održana 18. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona
Izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona i uputila dokument u skupštinsku proceduru.

Tuzlarije


Zakonom o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona regulisano je da Uprava policije ima status budžetskog korisnika unutar budžetskog razdjela Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i da samostalno koristi sredstva za plaće, dodatke na plaće, naknade i doprinose, opremu, vozila i sitni inventar, školovanje i specijalizaciju, gorivo, uniforme i materijale za održavanje javnog reda i sigurnosti, kao i druge pripadajuće troškove, vezane za policijske poslove.
Međutim, zbog efikasnije realizacije diobnog bilansa, između Ministarstva i Uprave policije izmjenom se generalizuje utrošak sredstava, u skladu sa Pravilnikom o knjigovodstvu budžeta u Federaciji Bosne i Hercegovine. Istovremeno se vrši usklađivanje sa odredbama Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH, u kojem je propisano da radom kantonalne uprave rukovodi direktor. S tim u vezi, naziv funkcije „policijski komesar, mijenja se terminom „direktor Uprave policije“. Također, predviđeno je da će se odredbe Zakona primjenjivati nakon usvajanja Budžeta za 2019. godinu.
Naime, obzirom da bi predstojeći izbori u Bosni i Hercegovini, mogli prouzrokovati kašnjenje sa formiranjem vlasti na svim nivoima u BiH, pa tako i u Tuzlanskom kantonu, to bi za posljedicu moglo imati ne usvajanje Budžeta Kantona za 2019. godinu, u predviđenom zakonskom roku. U tom slučaju, usvojila bi se Odluka o privremenom finansiranju, u kojoj ne bi bila sadržana sredstva za plaće i ostale materijalne troškove Uprave policije, koja se po dosadašnjim odredbama Zakona nalazila u MUP-u TK-a.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK