TUZLARIJE - BILTEN TK

05.07.2018.
Delegacija Vlade posjetila kompaniju ˝Ramex˝ u Kladnju

Tuzlarije


Delegacija Vlade TK na čelu sa premijerom Jakubom Suljkanovićem danas je zajedno sa načelnikom Općine Kladanj Jusufom Čavkunovićem posjetila firmu Ramex u Kladnju. Ramex je lider drvne industrije na ovom prostoru, koji u srcu kladanjske šume proizvodi za svjetski poznati koncern "Ikea".

Tokom posjete razgovaralo se o dugogodišnjem problemu sa kojima se firme ovog profila susreću, a to je prije svega nedostatak sirovina za veoma zahtjevno evropsko i svjetsko tržište. Delegacija Vlade se imala priliku upoznati sa proizvodnim mogućnostima ali potrebama za sirovinom.

Tuzlarije


S tim u vezi premijer Suljkanović je poručio kako Vlada radi na stvaranju bolje poslovne saradnje između JP "Šume TK" i Ramexa kako bi se u konačnici povećala uposlenost i privukli investitori.

- Vlada kroz svoje odluke koje je donosila i koje će donositi, te programe koji se planiraju realizirati, pokušati da podrži one projekte koji su i od Općine Kladanj prepoznati kao prijeka potreba za razvoj ove sredine, rekao je premijer Suljkanović.

Okosnica razvoja Općine Kladanj upravo su drvna industrija i šumarstvo. Stoga je važno, poručuju iz Vlade TK, i jednima i drugima stvoriti uvjete za bolje poslovanje.

- Ono što smo mogli da vidimo je da ovo preduzeće upošljava značajan broj radnika i da u svom tehnološkom procesu izvlači maksimum iz sirovine, riječi su ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufida Klinčevića.

Tuzlarije


- Ramex je lider u oblasti drvoprerađivačke industrije u Kladnju i drago nam je da u narednom periodu planiraju i nove proizvode. S tim u vezi nadam se da ćemo naći mogućnosti i iznaći najbolje rješenja, kako bi smo, na prvom mjestu zadržali ljude da žive i rade na ovom području. S tim u vezi želimo im ponuditi da imaju kvalitetan posao i bolji životni standard, rekao je načelnik Općine Kladanj Jusuf Čavkunović.

Kladanjski Ramex trenutno zapošljava više o 350 radnika. S obzirom na količinu ugovorenog posla i dalje se suočavaju se sa nedostatkom drvnih sortimenata. Da bi se firma razvijala, mora imati sirovinu.

Tuzlarije


- To se vidi kroz ove naše proizvode i da ovi ljudi koji ovdje rade zaslužuju posao i da im samo treba obezbijediti sirovinu. Jedini problem je u kontinuitetu snabdijevanja sirovinom i tu se mora akcenat dati. Ohrabruje da se i Vlada i premijer i načelnik trude da u tom smislu osiguraju što bolji ambijent. Mi imamo mogućnosti i potencijala da se dodatno razvijamo i otvorimo nova radna mjesta, rekao je vlasnik firme RAMEX d.o.o. Kladanj Ramiz Hajdarević.

U Vladi TK ali i Općini Kladanj svjesni su činjenice da je temelj razvoja na ovom području šumarstvo i drvna industrija. Upravo zbog toga, poručeno je koliko je važno između oba sektora stvoriti povoljan poslovni ambijent koji bi doveo do većeg broja radnih mjesta, obima posla, a u konačnici i daljeg razvoja.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK