TUZLARIJE - BILTEN TK

11.07.2018.
U 2017. godini krv darovalo 11.437 davalaca
Na jučerašnjoj sjednici Vlada je prihvatila Informaciju o obezbjeđivanju rezerve krvi za potrebe liječenja građana u Tuzlanskom kantonu sa osvrtom na status dobrovoljnih davalaca krvi i mogućnostima obezbjeđenja krvi kao lijeka za 2017. godinu.

Tuzlarije


Kako se u Informaciji navodi, u našem kantonu je u 2017. godini krv je darovalo 11.437 davalaca. Kriterije za davanje krvi nije ispunilo 3.474 davalaca krvi. Od ovog broja 6.089 je broj davalaca koji su krv darovali kroz planski organizirane aktivnosti. Od ukupnog broja onih koji su dali krv, porodično-ciljanih davaoca je bilo 6.113 (37, 39%) dok je samoinicijativnih davalaca krvi bilo 3.982 (24, 35%). I pored svega navedenog ocjena je da je raspoloživost krvi i lijekova od krvi i dalje na nezadovoljavajućem nivou. Broj davalaca krvi kroz planski organizirane aktivnosti, i dalje, ne prati porast potreba za lijekovima proizvedenim iz ljudske krvi.

Nedovoljno uključivanje stanovništva u planski organizirane akcije dovodi do povećane potrebe za tzv. ciljano-porodičnim davanjem krvi, kao i samoinicijativnim prijavljivanjem građana nakon javnih poziva. Ovakvo davanje krvi otežava blagovremenu i adekvatnu pripremu i upotrebu krvi i lijekova od krvi, pogotovo u hitnim situacijama.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK