TUZLARIJE - BILTEN TK

09.12.2008.
Povodom prekjučerašnje pucnjave
Održana press konferencija u Tužiteljstvu TK


U zgradi Tužiteljstva TK danas je održana press konferencija u povodu pucnjave koja se dogodila u Tuzli 07.12. nešto iza 18 sati. Tom prilikom dvije osobe, Mehić Damir - Bibi (32) i Jasenko Hajdarhodžić (23) su teško ranjene, a Faik Čaušević, kao slučajna žrtva, lakše je ozlijeđen. Trojica napadača su u bjekstvu i za njima je raspisana potjernica.


Jasna Subotić, glasnogovornica Tužiteljstva TK


Mediji su obavješteni da je izvršena kriminalistička obrada putničkog automobila Audija Q7 u vlasništvu Damira Mehića iz Tuzle u kojem su se u vrijeme incidenta nalazili Damir Mehić – Bibi i Jasenko Hajdarhodžić. Na vozilu je pronađeno 56 oštećenja koja potiču najvjerovatnije od automatskog oružja. Balistička obrada, koju radi Federani MUP, još nije završena pa se o vrsti oružja ne može sa sigurnošću još govoriti.

Također je izvršena i kriminalistička obrada putničkog vozila Ford Orion za kojeg se sumnja da je ukraden na području Brčkog i koji je korišten u napadu. Predmet istrage je i pištolj koji je oduzer Damiru Mehiću, a još se ne zna da li je korišten te noći.

U vrlo teškom zdravstvenom stanju nalazi se Jasenko Hajdarhodžić, koji je zadobio povredu glave u predjelu sljepočnice. Damir Mehić je također u teškom stanju jer je zadobio četiri rane u noge i stomak te je došlo do povrede unutrašnjih organa.

Napadači su se sa lica mjesta udaljili prema Majevici gdje su blizini Ban brda napustili vozilo Ford Orion i bijeg su nastavili u zelenoj Škodi Felicija sa nejvjerovatnije ukradenim tablicama. MUP TK je raspisao potjernice za Kemalom Selimovićem (26), Irfanom Smajićem (27) i Amirom Avdićem (24), o čemu je obavještena i granična policija.

Glasnogovornica Jasna Subotić nije mogla ništa više reći s obzirom da, prema njenim riječima, zvanična istraga Tužiteljstva još nije ni krenula. U zadnjih, gotovo 48 sati od incidenta, prikupljani su dokazi, a iz Tužiteljstva su se danas prvi put javno obratili medijima.

Dan prije pucnjave napadač Kemal Selimović je pretučen na Stupinama. Iako postoje indicije da se više osoba koje su ga pretukle mogu dovesti i vezu sa Damirom Mehićem - Bibijem, o tome u Tužiteljstvu ne mogu još govoriti tim više jer napad nije ni prijavljen policiji.

Jučer, prvi dan Bajrama, u mnogi tuzlanskim lokalima se slavilo a u nekima od njih su određene osobe koje su se predstavljale kao prijatelji ranjenih, nisu dozvoljavale puštanje muzike u znak solidarnosti prema prijateljima.

Još niko nije uhapšen zbog doveđenja u vezu sa ovim događajem.

S.M.