TUZLARIJE - BILTEN TK

17.08.2018.
Upoznajte treću ˝Pametnu školu˝ u Tuzlanskom kantonu

Tuzlarije


Područna škola Omazići egzistira u sklopu osnovne škole Grivice i smještena je na području općine Banovići. Unutar škole odvija se četvorogodišnja nastava. Nastavu pohađa 64 učenika, raspoređenih u 4 odjeljenja. Objekat škole izgrađen je 60-tih godina prošlog stoljeća, te zbog svoje starosti predstavljao je energetski neefikasan objekat.

Područna škola Omazići uključena je u projekat Pametne škole, u kojem je predviđena energetska obnova objekta koja uključuje termoizolaciju vanjskih zidova i zamjenu sistema grijanja novim i energetski efikasnim kotlom na biomasu (pelet). Ukupna vrijednost radova na objektu iznosi 14.456, 75 eura.

Elvira Jusić- direktorica: "Uslovi u školi nisu bili na zadovoljavajućem nivou. U zimskom periodu bilo je hladno. Zbog nedostatka radijatora u hodniku škole, imali smo i problema sa vlagom. U oblasti energetske efikasnosti nije bilo inicijativa prije uključenja objekta u projekat Pametne škole. Veoma smo zadovoljni izvršenim radovima. U mogućnosti sam da uporedim radove na centralnoj školi, koja je već obnovljena, i na školi u Omazićima. Naglasila bih kako se proces izvođenja radova odvijao na najprofesionalni i najefikasniji mogući način. Ovim putem zahvalila bih se Centru za razvoj i podršku, na organizaciji cijelog procesa. Bili smo uključeni u svaki korak, uvažena je svaka naša sugestija i zaista smo prezadovoljni urađenim radovima."

Tuzlarije


U sklopu projekta Pametne škole, završena je i obuka za energetske menadžere, koju je pohađalo preko 40 uposlenika javnih institucija iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Među polaznicima koji su uspješno završili obuku našao se i Mirza Modrić, uposlenik Osnovne škole Grivice, kojoj priprada i područna škola Omazići.

"Napomenula bih da je našoj ustanovi veoma bitno da imamo energetskog menadžera. Obzirom da imamo centralnu i više područnih škola, činjenica da imamo nekoga ko je obučen za praćenje i upravljanje potrošnjom energije pomaže nam da brže uočimo probleme i krenemo ka rješavanju istih. Obzirom na efekte provođenja mjera EE u centralnoj školi, uvidjeli smo koliki je značaj energetske efikasnosti. Obnovom objekta, osim ušteda u potrošnji energije, očekujem povećanje osjećaja ugodnosti za naše učenike. Imali smo situacije kada su učenici pohađali časove u jaknama, nadam se da nakon obnove to više neće biti slučaj. Također, očekujem i smanjenje broja izostanaka, poboljšanje rezultata i bolju radnu atmosferu za naše uposlenike i učenike" – naglasila je direktorica.

Tuzlarije


Projektom Pametne škole je predviđeno, između ostalog i investiranje u energetsku obnovu objekata 7 osnovnih i srednjih škola u projektnom području (Brodsko-posavska županija i Tuzlanski kanton). Područna škola Omazići je treća škola, nakon mješovite srednje škole "Musa Ćazim Ćatić" u Kladnju i osnovne škole Sapna, u kojoj se izvode građevinsko-zanatski radovi na realizaciji mjera energetske efikasnosti.

"Inovativnim umom do pametnih škola" ili skraćeno "Pametne škole" naziv je 3, 2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat implementiraju: Centar za razvoj i podršku (CRP), Tuzla sa partnerima: Tuzlanski kanton; Brodsko –posavska županija; Zelena akcija, Zagreb i Brodsko ekološko društvo, Slavonski Brod.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK