TUZLARIJE - BILTEN TK

30.08.2018.
Nastavak socijalnog dijaloga Vlade TK i sindikata obrazovanja

Današnjim sastankom nastavljen je socijalni dijalog i jačanje partnerskog odnosa kojeg Vlada Tuzlanskog kantona gaji sa predstavnicima sindikata. Na sastanku je, između ostalog bilo govora o najavljenom povećanju primanja uposlenicima u oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i nauke, državne službe i oblasti kulture.

Tuzlarije



Kako je to već i ranije govoreno, premijer Suljkanović je podsjetio da je ovogodišnji budžet Tuzlanskog kantona već usvojen, te da se bez rebalansa budžeta ne može razmatrati povećanje primanja u ovoj godini.

„Imajući u vidu trenutno stanje i standard uposlenika u oblastima obrazovanja, kulture i državne službe, a na osnovu trenutnih projekcija prihoda koje imamo za narednu godinu, možemo reći da ćemo u narednoj godini povećati plaće uposlenika u ovim oblastima. Ipak, u ovom momentu ne možemo licitirati sa iznosom povećanja, ali možemo reći da smo veoma blizu dogovora sa sindikatima“, rekao je premijer Suljkanović, akcentirajući dobru volju i želju Vlade Tuzlanskog kantona da poboljša status i standard uposlenika u obrazovanju.


Na kraju sastanka i Vlada i sindikati su izrazili zadovoljstvo nastavkom razgovora, pokazanim razumijevanjem i značajnim približavanjem stavova, te istaknuli očekivanje da se u što skorije vrijeme potpišu i sporazumi o koeficijentima kojima bi se definirali detalji najavljenog povećanja.

Sastanku su u ime Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja Tuzlanskog kantona prisustvovali Sumedin Kulović, Mensur Glavić i Mirzet Pozderović, dok su u ime Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture tu bili Admir Terzić, Elvira Bešić i Semir Ramić. Uz premijera Suljkanovića delegaciju Vlade su činili ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović, ministrice rada, socijalne politike i povratka Sandra Memić i pravosuđa i uprave Ivana Kulić, ministar finansija Miralem Nuhanović, te savjetnik premijera Tuzlanskog kantona Zijad Mahmutović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK