TUZLARIJE - BILTEN TK

11.12.2008.
Održana 69. redovna sjednica Vlade TK


Na danas održanoj redovnoj 69. sjednici Vlade TK utvrđene su Smjernice za izradu Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2009. godinu sa Programom mjera za provođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja i plan potrebnih sredstava za područje Tuzlanskog kantona za 2009. godinu.



Ukupna sredstva iz kojih će se finansirati zdravstvena zaštita u Tuzlanskom kantonu u 2009. godini projektovana su u iznosu od 191 714 349 KM, što predstavlja rast od 7, 66% u odnosu na Izmjene i dopune Finansijskog plana za 2008. godinu.
Danas je usvojen Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, sa Operativnim programom zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja za 2009. godinu.

Finansijskim planom ukupni prihodi i rashodi Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2009. godinu iznose 191 714 349, 00 KM. Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Prijedloge Izvještaja o realizaciji Ciljeva i politike Tuzlanskog kantona za 2008. godinu i Prijedlog Ciljeva i politike Tuzlanskog kantona za 2009. godine.
Naglašeno je da je najznačajniji dio zacrtanih ciljeva u 2008. godini ostvaren i da je ovo bila godina umjerenog razvoja u Tuzlanskom kantonu.
Data je saglasnost za privatizaciju Rudnika krečnjaka „Vijenac“ d.o.o. Lukavac. Vlada Tuzlanskog kantona danas je također dala saglasnost za zaključivanje Ugovora o plasmanu novčanih sredstava sa Escrow računa Budžeta Tuzlanskog kantona između NLB Tuzlanske banke dd Tuzla, koja je u postupku javne nabavke izabrana kao najpovoljniji ponuđač.
Potpisivanjem Ugovora bit će stvoreni preduslovi za plasman sredstava od privatizacije, a trenutno je raspoloživo 5 445 000, 00 KM.
U nastavku sjednice prihvaćen je Program rada kantonalne uprave za inspekcijske poslove za 2009. godinu a zatim je donesena i Odluka o općim uslovima i kriterijima za dodjelu u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Nakon kraćeg razmatranja donesena je i Odluka o davanju saglasnosti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da zaključi Aneks III Ugovora o finansiranju i izvođenju radova sanacije brane Modrac, općina Lukavac.

Odobreno je 300 000, 00 KM za odvodnjavanje oborinskih voda sa područja Doložal u općini Lukavac. Vlada TK prihvatila je i Informaciju Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta o mogućnostima kreditnog zaduženja Tuzlanskog kantona u visini od
3 000 000, 00 dolara, sredstva bi se koristiola za završetak nekoliko školskih objekata. Povećana su izdvajanja i za toplifikaciju općina. Detaljnan izvještaj da sanašnje sjednice Vlade TK će biti naknadno objavljen.

S.M.