TUZLARIJE - BILTEN TK

10.09.2018.
Povećanje plaća za uposlenike u obrazovanju

Uposlenicima u oblastima obrazovanja od januara iduće godine planirano je povećanje plaća za 6, 5%. Rezultat je to dogovora i sporazuma koje su danas potpisali premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i predsjednici Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja Tuzlanskog kantona Sumedin Kulović i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Admir Terzić.

Sporazumima se predviđa povećanje koeficijenta za obračun plaća uposlenicima u osnovnim i srednjim školama, a što će za posljedicu imati povećanje plaća za 6, 5%.

Također, sporazumima je predviđeno da se primjena obračuna plaća po ovom sporazumu izvrši nakon usvajanja Budžeta Tuzlanskog kantona za 2019.godinu sa primjenom novih koeficijenata počevši od 1. januara 2019. godine.

„Današnjim sporazumima se ne radi samo na poboljšanju materijalnih uslova za uposlenike, nego i o vraćanju digniteta prosvjetnim radnicima, obzirom da se njima koeficijenti nisu mijenjali posljednjih 10 godina“ rekao je ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović i dodao da je Vlada u proteklih godinu dana primanja uposlenika u oblasti obrazovanja povećala za oko 13%.

Tuzlarije


Vlada je, osim ovih aktivnosti na poboljšanju materijalnog statusa uposlenika, učinila mnogo i na infrastrukturnom poboljšanju školskih objekata, te na brojne načine doprinijela odvijanju kvalitetnijeg nastavnog procesa. Ove godine Kantonalna vlada je implementirala oko 3, 5 miliona KM u ustanove obrazovanja, a većina tih projekata nalazi se u završnoj fazi.

Tuzlarije


„Drago mi je da smo, u socijalnom dijalogu uspjeli postići dogovor kojim su zadovoljne sve strane. Ovo je nastavak politike Vlade, kada je u pitanju obrazovanje, da ulaže, kako u materijalni status, tako i u poboljšanje uslova za provedbu obrazovnog procesa. Kroz Program kapitalnih investicija u obrazovne objekte smo uložili oko 2 miliona KM, a 1, 6 miliona KM smo uložili kroz razne domaće i međunarodne projekte. Sve to pokazuje da smo ove godine izdvojili oko 30 puta ili 3.000% više sredstava, nego je bilo uloženo npr. 2014. godine“, riječi su premijera Suljkanovića, koji je izrazio i lično zadovoljstvo što se uspjelo ove godine toliko sredstava odvojiti za oblast obrazovanja.

Tuzlarije


„Današnji događaj je rezultat dobrog odnosa kojeg imamo sa Vladom Tuzlanskog kantona, ali i teških, dvomjesečnih pregovora, tokom kojih smo izvukli maksimum iz onoga što je trenutno realno moguće. Bitno je istaknuti da je ovo cijeli paket. Minimalna plaća će se povećati. Slijedi Uredba za napredovanje vannastavnog osoblja, porodiljama se osigurava isplata cjelokupnog iznosa plaće tokom porodiljskog odsustva, kao i uvrštavanje 5%, koje su uposlenici imali po osnovu Poreza na dohodak, u okvire koeficijenta. Sve to znači da će osnovna plaća profesora u srednjoj školi biti oko 1.050 KM“, riječi su predsjednika Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Admira Terzića.
U narednim danima će se izmijeniti i potrebni dokumenti, kako bi istovjetno povećanje plaća bilo realizirano i za uposlenike u oblasti kulture, te drugim oblastima koje se finansiraju iz budžeta TK.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK