TUZLARIJE - BILTEN TK

12.09.2018.
Esencijalna lista usaglašena sa veleprodajnim cijenama

Vlada je danas donijela Odluku o Pozitivnoj listi lijekova Tuzlanskog kantona i time utvrdila listu koja sadrži lijekove koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine je sredinom juna objavila konačne revidirane maksimalne veleprodajne cijene lijekova za tržište BiH, te se ukazala potreba za usaglašavanjem kantonalne i federalne liste sa novim cijenama. Ovdje treba istaknuti da Zavod zdravstvenog osiguranja još od kraja mjeseca juna primjenjuje nove cijene lijekova, tako da se može reći da se radi o tehničkom usaglašavanju kantonalne i federalne liste sa novim cijenama.

Naime, Ministarstvo zdravstva je odmah po objavljivanju novih cijena uputilo Zahtjev kojim je Zavod zdravstvenog osiguranja TK obavezan da već od 25.06.2018. godine, primjenjuje niže cijene prilikom finansiranja lijekova sa Pozitivne liste lijekova TK. Na ovaj način Tuzlanski kanton je još jednom pokazao ažurnost u primjeni propisa, te prvi u FBiH primijenio snižene cijene lijekova. Podsjećamo, u ovoj Odluci, cijene su snižene za oko 308 lijekova, u rasponu od 1% do 47%, a prosječno sniženje za ovih 308 lijekova je 7%. Uzimajući u obzir da kod ostalih 814 lijekova nije došlo do sniženja nakon Odluke o Pozitivnoj listi lijekova od 10.04.2018. godine, može se očekivati ukupno smanjenje redovne potrošnje za lijekove na osnovu postojećih trendova za oko 2%.

U toku usaglašavanja cijena lijekova Ministarstvo je zaprimilo nekoliko zahtjeva za skidanje ljekova sa Pozitivne liste lijekova TK od strane proizvođača ili zastupnika tih lijekova iz razloga prestanka proizvodnje, ali i nekoliko zahtjeva sa kompletnom dokumentacijom za stavljanje na listu lijekova. Tako da su se u ovoj predloženoj Odluci izvršila i navedena ažuriranja. Ministarstvo je zaprimilo i nekoliko zahtjeva od raznih udruženja oboljelih i stručnih mišljenja vezanih za određene izmjene indikacija i napomena kao smjernica za propisivanje lijekova, te je uz uvažavanje stručnih mišljenja, terapeutskih vodiča i procijenjenih finansijskih mogućnosti fonda zdravstvenog osiguranja izvršeno nekoliko korekcija navedenih indikacija i napomena.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK