TUZLARIJE - BILTEN TK

13.12.2008.
Vlada TK
5 miliona i 445 hiljada KM za kredite

Na redovnoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona razmatrana je i tačka vezana za potpisivanje Ugovora za plasnam sredstava od privatizacije namijenjenih za novo zapošljavanje koja je nakon nekog vremena jednoglasno usvojena.


Data je saglasnost za zaključivanje Ugovora o plasmanu novčanih sredstava sa Escrow računa Budžeta Tuzlanskog kantona između NLB Tuzlanske banke dd Tuzla, koja je u postupku javne nabavke izabrana kao najpovoljniji ponuđač, i Vlade Tuzlanskog kantona. Ugovor će u ime Vlade Tuzlanskog kantona potpisati Ministar finansija Sead Bećirović.
Ugovorom se stvaraju preduslovi za plasman sredstava od privatizacije a trenutno se raspolaže sa 5 miliona i 445 hiljada KM. Najviši iznos odobrenog kredita će biti 500 hiljada KM sa rokom otplate do pet godina, grace periodom od godinu dana i kamatom od 1, 65 % godišnje. Na sjednici Vlade TK je bilo i primjebi na dužinu godine otplate kredita, s obzirom da će se odobravati privrednim društvima bilo u privatnom ili državnom vlasništvu BiH državljana, jer privrednim društvima ponekad treba i do godinu dana do funkcionisanja nove opreme i mašina. Osim privrednim društvima krediti će biti odobravani i fizičkim licima koja djelatnos obavljaju na području TK te imaju najmanje tri zaposlena. Sa istim rokom i uslovima otplate kao i kod privrednih društava max odobren iznos za fizička lica planiran je u iznosu od 60 hiljda KM.

Kada su u pitanju uslovi za odobravanje kredita, najvažniji su ono koji se odnose na poslovanje bez gubitka, sa ciljem povečavanja broja zaposlenih kao i proizvodnje. Krediti neće biti odobreni onima koji posluju sa gubitkom kao ni onima koji se bave ugostiteljstvom, turizmom, prometom naftom i naftnim derivatima, kupovinom automata za igre na sreću i sl.
Nakon potpisivanja Ugovora u roku od 30 dana će biti objavljen javni poziv za dodjelu kredita u sredstvima javnog informisanja.

S.M.