TUZLARIJE - BILTEN TK

27.09.2018.
Prijem za generale 2. korpusa ARBiH

Tuzlarije


U okviru obilježavanja 26. godišnjice od formiranja 2. korpusa Armije RBiH, premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović organizovao je danas prijem za bivše generale II korpusa Armije Republike BiH.

Premijer Suljkanović je uputio čestitke svim pripadnicima 2. korpusa ARBiH u povodu godišnjice Korpusa te izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da Tuzlanski kanton na dostojanstven način obilježava ovaj izuzetno značajan datum iz naše novije historije.

- Do kraja 1992. godine, u najžešćim borbenim djejstvima, uspostavljena je čvrsta odbrana slobodne teritorije i stvoreni su uvjeti za značajniji manevar jedinica, posebno na područjima Posavine i Majevice. II korpus je bio snaga u koju smo s povjerenjem gledali. S druge strane oni su bili najorganizovaniji korpus u Bosni i Hercegovini, na što smo posebno ponosni. Današnji prijem prilika je da se zahvalimo generalima za njihov angažman i doprinos kojeg su dali u odbrani Bosne i Hercegovine. U tom smislu, a kako bi smo što veću količinu podataka i činjenica sačuvali i prezentirali javnosti, mi smo kao Vlada u proteklom periodu izradili i izdali Monografiju II Korpusa, a od ove godine smo i u nastavne programe u školama uvrstili izučavanje perioda 1992-´95., riječi su premijera Suljkanovića.

General Hazim Šadić je izrazio radost što se 29. septembru, Danu kada je 1992. godine formiran 2. korpus, posvećuje dužna pažnja.

- Ovaj datum treba biti dostojno obilježen u svim institucijama Tuzlanskog kantona, posebno u školama. Pažnaj koja se ovom datumu pridaje nije važna samo zbog nas, koliko je važna zbog mlađih generacija koje tek dolaze. Te mlade generacije zbog svoje budućnosti trebaju poznavati svoju historiju, te ulogu i značaj kojeg je II korpus imao u odbrani Bosne i Hercegovine, istakao je general Šadić.

Osim generala Šadića, današnjem prijemu prisustvovali su još i generali Sead Delić, Sulejman Budaković i Mirsad Gutić.

I današnji susret je iskorišten kako bi se naglasila potreba stalne brige za boračku populaciju, rješavanje prioritetnih problema za porodice šehida i poginulih boraca i ratne vojne invalide, a to su stambeno zbrinjavanje, školovanje djece i liječenje, te zapošljavanje.

- Tuzlanski kanton je u proteklim godinama pokazao poseban senzibilitet prema ovoj populaciji. U ovom Kantonu se dosljedno poštuju dopunska prava boračke populacije koja su definisana i Zakonom i očekujemo da će tako biti i u narednom periodu. Niti jednog momenta ne smijemo zaboraviti da smo danas u prilici graditi ovu državu zahvaljujući pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine istakli su premijer Suljkanović i ministar za boračka pitanja Enes Gegić.

Inače, centralni dio obilježavanja 26. godišnjice 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine bit će upriličen u subotu 29. septembra, na Dan formiranja Korpusa, kada će biti položeno cvijeće na spomen obilježjima i održana svečana akademija u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK