TUZLARIJE - BILTEN TK

03.10.2018.
Nastavak radova na putnom pravcu Tuzla - Čelić

Današnjim uvođenjem izvođača radova u posao, nastavljena je i rekonstrukcija dionice regionalnog puta R-459 Tuzla – Dokanj – Šibošnica. Početak radova i na ovoj dionici potvrđuje da je Tuzlanski kanton veliko gradilište, kada je u pitanju putna infrastruktura.

Tuzlarije


„Ovim projektom kvalitetnom putnom infrastrukturom nastojimo kvalitetnom, modernom saobraćajnicom direktno povezati Tuzlu i Čelić. Time omogućavamo stanovnicima Čelića brzu konekciju sa administrativnim centrom Kantona, a Tuzli brzu komunikaciju prema Brčkom, rijeci Savi i Evropskoj uniji“, rekao je ovom prilikom premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, ističući da će do kraja ove godine, iznos od 26 miliona KM, koliko je bio ovogodišnji plan za investicije u putnu infrastrukturu na području našeg kantona, biti i premašen.

Tuzlarije


„Iako je trenutno planirano da se na ovom putnom pravcu uradi dionica dužine oko 1, 5 km, očekujem da ćemo kroz rebalans finansijskog plana Direkcije osigurati i dodatna finansijska sredstva, kako bi smo riješili i rekonstruisali i posljednji dio makadamskog zastora na ovom putnom pravcu, te time i u potpunosti modernizovali ovu regionalnu cestu“, zaključio je premijer Suljkanović.

„Nažalost još uvijek imamo dio regionalnih puteva koji su pod makadamskim zastorom i naš je glavni cilj da taj problem riješimo, te da modernim saobraćajnicama povežemo sve naše centre i općine u Kantonu. Kada je ova dionica u pitanju očekujem da ona svojim kvalitetom građanima Čelića omogući brzu konekciju prema Tuzli, te da time utičemo na smanjenje unutrašnjih migracija, a s druge strane ona će građanima Tuzle omogućiti kraći i brži izlaz prema Brčkom.

To će sigurno rezultirati i rasterećenjem saobraćajne gužve i povećanjem stepena sigurnosti u saobraćaju na magistralnom putu Tuzla – Srebrenik - Brčko“ rekao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić.

„Kada je u pitanju regionalni pravac Tuzla – Dokanj – Šibošnica ove godine smo iz redovnih sredstava Direkcije izdvojili oko milion KM, i evo danas započinjemo radove na dijelu preostale makadamske dionice u dužini od oko 1, 5km. Vrijednost ovih radova iznosi oko 1, 4 miliona KM, finansiramo ga iz kreditnih sredstava, tako da možemo reći da je grad Tuzla povukao negdje oko 2, 5 miliona KM od Direkcije regionalnih cesta“, rekao je direktor Direkcije Agan Delibajrić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK