TUZLARIJE - BILTEN TK

03.10.2018.
Potpisani aneksi kolektivnih ugovora za djelatnost obrazovanja


Anekse kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu danas su sa ministrom obrazovanja i nauke Zlatanom Muratovićem potpisali predsjednici Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja Tuzlanskog kantona i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine Sumedin Kulović i Admir Terzić.

Tuzlarije


Ovim aneksima predviđeno je uvećanje najniže plaće u osnovnoj i srednjoj školi sa dosadašnje 432, 00 KM na 460, 00 KM čime će se osigurati povećanje ličnih primanja za 761 zaposlenika u osnovnim i srednjim školama koji imaju najniži koeficijent za obračun plaće. Također, ovim aneksima je zaposlenicma u osnovnim i srednjim školama predviđeno da za vrijeme porodiljskog dopusta primaju naknadu pune plaće, s tim da se naknada plaće ostvaruje u skladu sa propisima Tuzlanskog kantona koji regulišu ovu oblast dok razliku do visine pune plaće uplaćuje škola u kojoj se zaposlenik nalazi u radnom odnosu, po uzoru na odredbu Zakona o državnoj službi u Tuzlanskom kantonu.

„Današnjim potpisivanjem ovih aneksa kolektivnih ugovora, potvrdili smo još jednom našu socijalnu osjetljivost, i evo potrudili se da svim prosvjetnim radnicima, uoči njihovog praznika 5. oktobra - Dana učitelja, pokažemo da ih izuzetno uvažavamo i cijenimo“, rekao je ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK