TUZLARIJE - BILTEN TK

03.10.2018.
Putna deblokada Sapne


Danas je svečano otvorena već rekonstruisana dionica, te otvoreni novi radovi na regionalnom putu R-456 Goduš – Sapna, čime je nastavljen megaprojekat rekonstrukcije regionalne putne mreže, za što su Vlada i Direkcija regionalnih puteva Tuzlanskog kantona ove godine osigurali oko 26 miliona KM.

Tuzlarije


„Tuzlanski kanton je ove godine veliko gradilište kada su je u pitanju rekonstrukcija putne infrastrukture. Danas svečano otvaramo već rekonstruisanu dionicu na ovom putnom pravcu te nastavljamo nove radove na finalizaciji rekonstrukcije puta Sapna – Goduš - Priboj. Riječ je o dionici veoma važnoj za građane općina Sapna i Teočak, jer je ovo put koji ih izvodi iz komunikacijske blokade, ali i stvara mogućnost za privlačenje investitora. Konačna rekonstrukcija ove putne komunikacija, približava ovaj kraj Tuzlanskog kantona graničnom prijelazu Brčko, a time i Evropskoj uniji“, rekao je ovom prilikom premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović.


Tuzlarije


„Ova dionica ima veliki značaj za privrednike i privredu općina Sapna i Teočak, njihovu bržu komunikaciju i razmjenu dobara i usluga, ali i uopšte privredu Tuzlanskog kantona koja će rekonstrukcijom dobit brži i kraći izlaz prema Brčkom“ zaključio je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić.

Tuzlarije


„Radovima koje izvodimo na dionici puta Sapna – Goduš – Priboj mi se konačno rješavamo makadamskog zastora na ovom putnom pravcu. Ovo je ratni put koji je imao poseban značaj za odbranu Bosne i Hercegovine, a danas u miru, ovaj put treba da omogući boje uslove za život ljudi na ovim prostorima i da spriječi unutrašnje migracije. Na ovom putnom pravcu smo u prethodnom trogodišnjem periodu uložili oko 7 miliona KM, a vrijednost ove dionice, na kojoj danas počinjemo radove, iznosi oko 3 miliona KM“, rekao je direktor je direktor Direkcije Agan Delibajrić.

O značaju puta Sapna - Priboj načelnik Općine Sapna Zudin Mahmutović ističe da je „ovaj projekat ključni projekat za građane Sapne, jer ovaj putni pravac je „žila kucavica“ za privredni razvoj ovog kraja. Naši građani će sada, koristeći ovaj novi putni pravac za oko 2 sata skratiti put prema graničnom prijelazu Brčko, tako da će ovaj put nesumnjivo doprinijeti kvalitetnijem poslovnom ambijentu i ukupnim uslovima života u Sapni.“
Današnjem događaju, osim premijera Suljkanovića i ministra Gluhića, prisustvovali su i predsjednik Skupštine TK Senad Alić, ministrica kulture, sporta i mladih Slavena Vojinović, ministar finansija Miralem Nuhanović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufid Klinčević.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK