TUZLARIJE - BILTEN TK

12.12.2008.
Profesor Ivo Banac u posjeti TK

U povodu obilježavanja 10 decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava jučer je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli predavanje na temu „Ljudska prava u jugoistočnoj Evropi“ održao uvaženi profesor Ivo Banac, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Republike Hrvatske.




„Dugo smo razmišljali o mogućnosti da organiziramo posjetu i predavanje prof.dr. Ive Banca, jednog od najeminentnijih hrvatskih historičara koji od početka dešavanja na prostoru zapadnog Balkana ima najrealniji stav prema Bosni i Hercegovini i koji je još 1992. godine izjavio:
„Svi koji smatraju da je Bosna gotova i da je više nema, u zabludi su.“

I naravno bio je u pravu. Danas imamo priliku i zadovoljstvo, da nam u povodu obilježavanja 60-te godišnjice Uverzalne deklaracije u ljudskim pravima, u vremenu kad još uvijek ima onih koji misle da građanima BiH oduzmu pravo na državu, na temu „Ljudska prava u jugoistočnoj Evropi“ govori vrsni poznavalac stanja na ovim prostorima.“ Istakla je u svom obraćanju prisutnim studentima, profesorima, ali i drugim zainteresiranim gostima Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona.

U svom jučerašnjem predavanju profesor Banac, redovni profesor historije na Yale univerzitetu u Sjedinjenim Američkim Državama, prisutnim je govorio o historijatu samog pristupa ljudskim pravima s posebnim osvrtom na područje bivše Jugoslavije. „Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, koja je potpisana prije tačno 60 godina u Parizu u Francuskoj, bila je dokument koji nikoga nije obavezivao ni na što. Tu deklaraciju potpisala je i Jugoslavenska vlada, a samo sedam mjeseci kasnije ta vlada je otvorila i koncentracijski logor na Golom otoku. Prema tome samo potpisivanje ove deklaracije nije bilo doživljeno dovoljno ozbiljno. Prema tome vrlo je bitno razlikovati delkaracije od njihove primjene...“ rekao je profesor Banac, a upitan „Kako zaštiti ljudska prava, imamo li mehnizme za to?“
Profesor Banac je odgovorio. „Naravno da imamo mehanizme. Mehanizmi su u pravnoj državi, ali u tome i jeste problem. Pravna država na našim prostorima je dosta nerazvijena i borba za pravnu državu je najbolji način da se ljudska prava adekvatno zaštite.“




U povodu jučerašnjeg predavanja, prof. Banac jučer se i susreo sa ministricom Mirzetom Hadžić – Suljkić i istakao zadovoljstvo što je pozvan da govori o ovoj, za naše prostore veoma aktualnoj temi. Jučerašnjem sastanku također su prisustvovali i prof. dr. Jusf Šehanović, član Hrvatskog helsinškog odbora, kao i prof. dr. Kadrija Hodžić, predsjednik regionalnog ureda u Tuzli Međunarodnog foruma „Bosna“ koji je i jedan od suorganizatora jučerašnje posjete.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.