TUZLARIJE - BILTEN TK

18.10.2018.
Priprema za nastavak projekta povećanja energijske efikasnosti školskih objekata

Tuzlarije


Nastavak projekta povećanja stepena energijske efikasnosti školskih objekata u okviru EU/IPA Interreg Programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 bila je tema današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona i Centra za razvoj i podršku (CRP) Tuzla.

Iako se radi o sasvim novom projektu kojim bi Centar i Vlada aplicirali na EU/IPA INTERREG program, praktično bi se radilo o nastavku već započetih aktivnosti u okviru kojih se u našem kantonu već provodi "utopljavanje" 6 školskih objekata.

Premijer Suljkanović je ovom prilikom izrazio spremnost Vlade TK da osigura potrebna finasijska sredstva za sufinansiranje projekta čiji se početak implementacije očekuje po odobrenju Komiteta EU/IPA Interreg Programa, odnosno u posljednjem kvartalu 2019. godine.

Kako je danas rečeno glavni cilj ovog EU/IPA programa jeste povećanje snage sistema koji za zagrijavanje koriste obnovljive izvore energije.

Tuzlarije


"Prije zamjene trenutno postojećih kotlova za zagrijavanje školskih objekata novim kotlovima na pelet, treba izvršiti adekvatnu selekciju škola, kako bi kotlovi bili ugrađeni u onim školama gdje se na prvom mjestu već koriste skuplji energenti, poput lož ulja, zatim objekti koji su već toplotno izolirani i na kraju objekti kod kojih se potreban niži stepen prethodnog ulaganja" rekao je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović.

Tokom sastanka je dogovoren i sastav stručnog interresornog tima koji će u narednom periodu izvršiti selekciju školskih objekata, a Ministarstvo privrede će nakon selekcije objediniti i Vladi Tuzlanskog kantona predložiti cjelokupan projekat.

Osim premijera Suljkanovića današnjem sastanku su prisustvovali ministar finansija Miralem Nuhanović, ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Admir Huskanović, te pomoćnici ministara privrede i prostonog uređenja i zaštite okolice Erna Kusturica i Goran Mišić.

Tuzlarije


Podsjećamo Vlada Tuzlanskog kantona je pored Centra za razvoj i podršku (CRP) Tuzla, Brodsko–posavske županije, Udruge Zelena akcija Zagreb i Brodskog ekološkog društva iz Slavonskog Broda, jedan od partnera u projektu "Pametne škole", koji se, zahvaljujući sredstvima iz EU programa, trenutno implementira na području Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije. Nakon implementacije projekta u prvoj školi u Kladnju, projekat je i od donatora i partnera ocijenjen kao izuzetno uspješan, a uskoro se očekuje završetak radova i okončanje projekta u još 4 školska objekta.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK