TUZLARIJE - BILTEN TK

23.10.2018.
Vlada TK:
Raspodjela sredstava, kadrovska pitanja

Tuzlarije


Vlada TK je na danas održanoj redovnoj sjednici odobrila usmjeravanje donacije od 1.000, 00 KM, koju je dodijelila Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina, u Budžet Tuzlanskog kantona za 2018. godinu za realizaciju projekta „Svi smo i djeca“ za JU Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla.

Odobreno je usmjeravanje donacije u svrhu realizacije projekta “Unapređenje praktičnih vještina i znanja učenika mašinske stručne škole JU MSŠ Srebrenik“ za JU Mješovita srednja škola Srebrenik u iznosu od 6.900, 00 KM koje je dodijelilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Također je odobreno usmjeravanje dijela donacije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u Budžet Tuzlanskog kantona za 2018. godinu, u svrhu realizacije projekta “Naše raznolikosti su naše najveće bogatstvo“ za JU OŠ „Humci“ Čelić, u iznosu od 5.465, 84 KM.

Vlada TK donijela je odluku o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2018. godinu, kojom se ne mijenja visina utvrđenih sredstava u Budžetu TK za 2018. godinu.

Vlada je odobrila 2.500, 00 KM JU OŠ „Kalesija“ Kalesija, u svrhu rekonstrukcije grijanja za područnu školu Gojčin, te 1.000, 00 KM Udruženju građana vokalni ansambl „Doboščanke“ Dobošnica za refundaciju troškova učešća na međunarodnom festivalu folklora „Dikili Trophy 2018“ koji se održao u gradu Dikili u Turskoj u periodu od 15-21.09.2018. godine.

Vlada je usvojila Informaciju o utrošku realizovanih sredstava po Ugovoru o sufinansiranju nabavke medicinske opreme za potrebe Javne zdravstvene ustanove Opća bolnica “Dr. Mustafa Beganović” Gračanica.

Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona prethodno je odobrilo JZU Opća bolnica „Dr. Mustafa Beganović“ Gračanica 100.000, 00 KM u svrhu sufinansiranja nabavke 32-slojnog radiološkog CT uređaja.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnosti na dvije odluke Ministarstva za rad, socijlanu politiku i povratak o odobravanju sredstava o odobravanju novčanih sredstava lokalnim zajednicama na ime podrške u rješavanju pitanja održivog povratka. Za sanaciju lokalnog puta Potočari – Salihovići – Begova njiva u MZ Potočari, Opština Srebrenica, Ministarstvo je odobrilo 9.994, 49 KM, dok su Gradu Tuzla, za Udruženje mladih Obnova u mjesnoj zajednici Požarnica, za kupovinu razglasa i muzičke opreme odobrene 4.304, 50 KM.

U cilju realizacije Programa ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2018. godini, Vlada je dala saglasnost na odluku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o odobravanju 67.989, 24 KM Općini Živinice za finansiranje troškova izvođenja radova na projektu „Sanacija i rekonstrukcija vodovoda „Toplica“ - II faza.

Vlada je odobrila 7.416, 96 KM na ime OeKB marže, kreditora UniCredit Bank Austrija AG, u postupku realizacije Programa sufinansiranja Projekta izgradnje kanalizacije i vodosnabdijevanja općine Čelić.

Vlada je odobrila usmjeravanje transfera za posebne namjene u Budžet Tuzlanskog kantona za 2018. godinu. Za realizaciju projekta „Kulturna i bibliotečka saradnja između Kine i Bosne i Hercegovine, Prvi Kina-CEEC Bibliotekarski forum“, Federalno ministarstvo kulture i sporta je za JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla dodijelilo 9.000, 00 KM.

Vlada je također odobrila usmjeravanje transfera za posebne namjene u Budžet
Tuzlanskog kantona za 2018. godinu, u svrhu realizacije projekta izgradnje
fiskulturne sale za JU OŠ „Sjenjak“ Tuzla u iznosu 60.000, 00 KM, koje je dodijelio Grad Tuzla.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada Tuzlanskog kantona donijela je niz rješenja o imenovanju predjednika i članova školskih odbora u osnovnim i srednjim školama na području TK.

Također je razriješila člana Upravnog odbora JU Arhiv Tuzlanskog kantona Nijaza Brbutovića i donijela Odluku o davanju prethodne saglasnosti o imenovanju Brbutovića za vršioca dužnosti direktora Javne ustanove Arhiv Tuzlanskog kantona, do okončanja konkursne procedure za izbor i imenovanje direktora, a najduže šest mjeseci.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK