TUZLARIJE - BILTEN TK

23.10.2018.
Potrebno je pronaći način zaštite nacionalnog spomenika

Tuzlarije


Ministrica za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Slavena Vojinović i stručni tim Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK sa direktorom Kemalom Nurkićem obišli su graditeljsku cjelinu nekadašnjeg Samostana i groblja časnih sestara Josipovac kako bi napravili uvid u stanje ovog nacionalnog spomenika.

Posjeta je upriličena nakon obnovljenog interesa Družbe sestara kćeri Božje ljubavi Josipovac, Samostan kraljice sv. Krunice Tuzla, koje su se obratile Gradu Tuzla, Ministarstvu za kulturu sport i mlade TK i JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

"Iako svjesni stanja u kojem se nalazi historijski spomenik "Samostan sestara kćeri Božje ljubavi Josipovac, u resornom Ministarstvu kao ni Zavodu nemamo izvorne nadležnosti u pogledu zaštite ovog historijskog spomenika niti rješavanja imovinsko pravnih odnosa", rekla je ovom prilikom ministrica Vojinović i istaknula "da se na nacionalni spomenik primjenjuju mjere zaštite utvrđene Zakonom o provođenju odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika ustanovljene prema Aneksu 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH."

Tuzlarije


Podsjećanja radi graditeljska cjelina Samostana i groblja časnih sestara Josipovac nalazi se na istočnom izlazu iz Tuzle, u dijelu grada poznatom kao Slavinovići, uz put Tuzla – Brčko. Samostanska zgrada na Josipovcu kod Tuzle, sagrađena je 1886. godine.

Ženska redovnička služba Sestre Kćeri Božje ljubavi, u Sarajevu 1882. godine grade Zavod sv. Josipa. Družba sestara Kćeri Božije Ljubavi nakon dolaska u tuzlanski kraj osniva svoje institucije na tri odvojena lokaliteta: u Tuzli 1883. godine školu, a 1885. godine Zavod, koji je bila embrion njihovog djelovanja u školstvu; 1884. godine samostan Emaus na lokalitetu Breške kod Tuzle i 1886. godine samostan sa ekonomijom na lokalitetu Dragoželj (kasnije nazvan Josipovac) kod Tuzle.

Nakon dobivanja zemljišta 1883. godine izgradnja samostanske zgrade na današnjem Josipovcu započela je 29. maja 1886. a završena 6. septembra 1886. godine. Originalni arhitektonski izgled, koji je objekat imao u periodu 1886–1947. godina je naknadnim dogradnjama izmjenjen.

U samostanskom objektu na Josipovcu, koji nakon nacionalizacije 1945. godine postaje državna svojina, prvo je smještena Voćarska škola, a u šezdesetim godinam 20. vijeka je pregrađen u stambene jedinice i još uvijek u objektu živi nekoliko porodica.

Groblje časnih sestara se nalazi na udaljenosti od oko 150 metara sjeveroistočno od lokacije samostanske zgrade i u njemu su sahranjene 34. časne sestre.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK