TUZLARIJE - BILTEN TK

17.12.2008.
Danas potpisan ugovor između Vlade TK i NLB Tuzlanske banke
Uskoro krediti za podsticaj otvaranju novih radnih mjesta


Na zadovoljstvo svih učesnika u potpisivanju, danas je u Vladi Tuzlanskog kantona obavljeno potpisivanje Ugovora o plasmanu novčanih sredstva sa ESCROW računa Budžeta TK sa najpovoljnijom izabranom NLB bankom d.d. Tuzla a po prethodnom postupku javnog nadmetanja.




Nakon provedenog postupka javne nabavke za najpovoljniju banku izabrana je NLB Tuzlanska banka d.d. Tuzla. Danas potpisanim Ugovorom Vlada se obavezuje da kod Banke deponuje beskamatno namjenska novčana sredstva za odobravanje kredita u iznosu od 5.445.00, 00 KM, a Banka se obavezuje da će iz deponovanih sredstava ostvarenih prodajom preuzeća-privrednih društava sa većinskim državnim kapitalom iz nadležnosti Kantonalne agencije za privatizaciju Tuzla-sredstva ESCROW računa, odobravati kredite korisnicima – fizičkim i pravnim licima radi podsticanja otvaranja novih radnih mjesta na području Tuzlanskog kantona.

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić rekao je da se radi o važnom projektu u koji se ulaže oko 5.5 miliona KM. Napomenuo je da se prodajom „Vijenca“ očekuju još novčanih sredstava za ove namjene te smatra da je ovo dobro za sva prvredna društva sa područja Tuzlanskog kantona.

Ministar finansija Sead Bećirević napomenuo je da je ESCROW račun otvoren još 2002. godine ali su sredstva od privatizacije odlazila za unutrašnja dugovanja FBiH. Nakon što je TK svoje obaveze sanirao stvoreni su uslovi da se krene u nove projekte kao što je današnje potpisivanje.

NLB Tuzlanska banka će odobravati kredite privrednim društvima u državnom i privatnom vlasništvu državljana BiH čije je sjedište na području Tuzlanskog kantona i imaju najmanje 10 zaposlenih na neodređeno vrijeme do iznosa 500.000, 00 sa rokom otplate do 5 godina, greis periodom do godinu dana i kamatnom stopom od 1, 65 % godišnje, i troškovima obrade u visini od 1% od iznosa kredita.

Takođe, banka će odobravati kredite i fizičkim licima koji obavljaju samostalnu djelatnost na području Tuzlanskog kantona i imaju najmanje 3 zaposlena na neodređeno vrijeme do iznosa od 60.000, 00 KM.

Kod odobravanja kredita Banka će poštovati kriterij povećanja zaposlenosti pri čemu prednost ima korisnik kredita koji zapošljava veći broj visokoobrazovanih mladih osoba na neodređeno vrijeme i kao drugi kriterij će se uzeti u obzir kvalitet proizvodnog programa.

Direktor NLB Tuzlanske banke Almir Šahinpašić jako je zadovoljan današnjim potpisivanjem, smatra da je ovo jedan od poteza u nizu koje sprovodi Vlada TK u cilju poboljšanja privrede. Dodao je da bi bilo dobro da se privatizacija ubrza jer to je neminovnost.

Banka će u roku od 30 dana od dana zaključivanja ovog Ugovora objaviti Javni poziv za dodjelu kredita koji ostaje otvoren do plasiranja svih sredstava.

S.M.