TUZLARIJE - BILTEN TK

24.10.2018.
67 osoba zaposleno putem programa zapošljavanja i samozapošljavanje boraca

Tuzlarije


Ministar za boračka pitanja Enes Gegić potpisao je danas 8 ugovora o dodjeli bespovratnih finansijskih sredstava za zapošljavanje i samozapošljavanje branilaca i članova njihove porodice.

Tuzlarije


Riječ je o ponovljenom javnom pozivu za preostala sredstva u iznosu 127.500 KM nakon što je prvim pozivom već realizovana podrška Vlade i resornog ministarstva Tuzlanskog kantona za 37 aplikanata.

Tuzlarije


Programom korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko - invalidske zaštite u 2018. godini obezbijeđena su sredstva u ukupom iznosu 500.000 KM a bit će uposleno ukupno 67 osoba iz svih boračkih kategorija.

- Cilj ovog programa je da u saradnji sa privrednim društvima i borcima koji žele otvoriti neki obrt, broj zaposlenih branilaca i članova njihovih porodica bude što veći. Program se pokazao dobrim i već smo razgovarali o tome da u narednoj godini povećamo sredstva za ove namjene na milion KM umjesto dosadašnjih 500 000 KM, rekao je ministar Gegić.

Tuzlarije


Po ponovno raspisanom javnom pozivu pristiglo je 19 zahtjeva od čega 7 zahtjeva za zapošljavanje i 12 za projekat samozapošljavanja. Nakon okončanih procedure pravo na nepovratna sredstva ostvarila su 4 pravna lica za što će biti utrošeno 90.000 KM i 4 fizička lica kojima će za projekte zapošljavanja biti dodijeljeno ukupno 37.500 KM.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK